триглицериди алкохол

Триглицериди и алкохол – повече за връзката помежду им

Има пряка връзка между приема на алкохол и високата концентрация на триглицериди в кръвта (хипертриглицеридемия). В настоящата статия ще разясним въпросната взаимовръзка. Продължете с четенето!

Високи триглицериди и алкохол – връзката е налице

Учените са категорични, че излишният прием на алкохол е важен фактор за хипертриглицеридемия – състояние, което се характеризира със завишени плазмени нива на триглицериди. Това си има своето обяснение.

Прекомерното количество алкохол попада директно в кръвния поток и се транспортира в черния дроб, където затруднява работата на метаболитните ензими. Нарушават се глюкозният и липидният метаболизъм. В резултат в чернодробните клетки се натрупват триглицериди. Като реакция на случващото се черният дроб започва да синтезира повече от липопротеините с много ниска плътност (VLDL), в които е съсредоточена по-голямата част от триглицеридите в кръвта. По този начин концентрацията на триглицериди в кръвта се увеличава.

Когато триглицеридните стойности в кръвта надхвърлят 150 mg/dl, се развива хипертриглицеридемия

Състоянието е много коварно и опасно, тъй като протича безсимптомно, а крие тежки последици. Потенциалните здравни рискове са поява на кожни ксантоми, омазняване на черния дроб (стеатоза), уголемяване на далака (спленомегалия), развитие на панкреатит. Възможна е появата и на редица сърдечно-съдови проблеми, защото триглицеридите се отлагат върху артериалните стени под формата на плаки, постепенно стесняват и запушват артериалния просвет. Влошената кръвна циркулация, пък е пряко свързана с появата на исхемична болест на сърцето (коронарна болест) и инфаркт на миокарда (сърдечен удар).

Вече знаете по какъв начин са свързани приемът на алкохол в големи количества и високите триглицериди. Време е да разберете какви мерки се препоръчват за нормализиране на триглицеридите в кръвта

Промяната в начина на живот е ключова при хронично високи триглицериди в кръвната плазма. Ето защо е добре да се преосмисли количеството и честотата на приемане на алкохол, да се поддържа здравословно тегло, да се избягват захарта и рафинираните въглехидрати, наситените и трансмазнините да се заменят с ненаситени мазнини, да се противодейства на заседяването.

Като помощно средство при промяна в начина на живот специалистите у нас препоръчват Липибор / Lipibor®. Това е 100% естествен продукт за здравословни нива на липопротеините (мазнините) в организма. Всяка негова капсула представлява високоефективна комбинация от екстракти на поликозанол 10 mg, ниацин 10 mg и бета-глюкан 300 mg. Съставките са с доказан ефект върху регулиране нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. Взаимно допълват и усилват своето действие.

В допълнение продуктът е тромбоцитен антиагрегант и имуномодулатор. Предпазва от развитие на атеросклероза. Напълно безопасен е и няма странични ефекти. Наличен е в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Споделяне