заседнал начин на живот последствия

Последствия за здравето при заседнал начин на живот

Воденето на заседнал начин на живот има редица негативни последствия за здравето. Защо е важно активното движение в ежедневието – узнайте в текущата статия.

Какво значи водене на „заседнал начин на живот”?

Физическата неактивност или водене на заседнал начин на живот се характеризира с липса на движение на тялото за дълги периоди от време. Това може да означава прекарване на часове на дивана пред телевизора, работа на бюро или на компютър.

Хората, които водят заседнал начин на живот, имат много малко или пълно отсъствие на движение в ежедневието. Това не значи непременно, че трябва да започнат да тренират в спортна зала. Но за да запазят здравето си, те задължително трябва да променят начина си на живот и да започнат да се движат активно. Ако не го направят, могат да се сблъскат с опасните последици от заседналото ежедневие.

Последствия за здравето от воденето на заседнал начин на живот

Заседналият начин на живот е бич за здравето на съвременните хора. Неактивността се разглежда като една от главните причини за затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, метаболитен синдром и остеопороза. Ограниченото движение е основен рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания, като повишава и опасността от летален изход при тях. Причината за това е натрупване на мастни субстанции по стените на артериите (кръвоносните съдове, които пренасят кръв до органите). Образуването на т.н. плаки стеснява просвета на кръвоносните съдове, като по този начин засяга потока на кръвта и кръвосъсирването. Запушването и увреждането на артериите може да причини атеросклероза и опасни състояния, като инфаркт и инсулт.

Една от основните мастни субстанции, повишаващи нивата си в кръвта при заседнал начин на живот, е холестеролът. Влошеният липиден профил – високи триглицериди и „лош” холестерол, се свързва още със следване на нездравословна диета, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Как помага движението?

Добрата физическа активност е една от ключовите стъпки, които хората с висок холестерол и триглицериди трябва да следват, за да намалят нивата им. Движението в ежедневието намалява опасността от развитие на сърдечно-съдови болести с до 35%. В обобщение, редовната физическа активност помага за:

  • контрол на кръвното налягане
  • намаляване на „лошия” и повишаване на „добрия” холестерол
  • стабилизиране на нивата на кръвна захар при диабет тип 2
  • изгаряне на калории и поддържане на теглото в здравословна норма

Какво още е нужно, за да се избегнат здравните последствия от заседнал начин на живот?

За да се намали трайно сърдечният риск, трябва да се внесат определени промени в начина на живот. Освен следване на здравословна диета и активно движение, е удачно да се започне и прием на природно средство за регулиране на холестерола. Както посочихме, високите му нива могат да бъдат последствие от заседналия начин на живот и предразполагат към сърдечно-съдови заболявания. Подходящо средство е Липибор / Lipibor®. Продуктът е препоръчван от специалистите за намаляване на общия и лошия холестерол, и повишане нивата на добрия холестерол. Съдържа комбинация от ниацин, поликозанол и бета глюкан – три мощни природни съставки с действие, насочено към намаляване на холестерола. Продуктът може да се приема и в съчетание с други средства срещу висок холестерол. Не крие рискове за здравето.

borola
Споделяне