висок LDL

Висок LDL холестерол – скритият враг на съвременния човек

Висок LDL холестерол, познат още като „лош“ холестерол, е сериозен проблем, който не бива да се подценява. Ако сте сред потърпевшите, вземете адекватни мерки за нормализиране стойностите на мастната субстанция. Последиците могат да са фатални.

Възможни последици за здравето от висок LDL холестерол

Високите нива на холестерол в кръвта водят до натрупването на мастни отлагания (плаки) по вътрешния слой на артериите. С времето артериалните стени губят еластичност и се втвърдяват. Развива се атеросклероза – прогресиращо заболяване, което на свой ред може да причини:

Стенокардия (ангина пекторис; гръдна жаба)

Запушването или стесняването на коронарните артерии повишава риска от развитие на исхемия на сърдечния мускул. Състоянието протича с остра болка в гърдите и може да е предвестник на инфаркт на миокарда (сърдечен удар).

Инфаркт на миокарда (сърдечен удар)

Ако плаката се откъсне от съдовата стена, се увеличава възможността от образуване на кръвен съсирек. Той може частично или напълно да блокира притока на кръв и кислород към сърцето, което създава предпоставка за сърдечен удар.

Инсулт (мозъчен удар)

Инсултът възниква, когато се запуши артерия, която пренася кръв към мозъка.

Промени в начина на живот за понижаване на висок LDL холестерол

Намалете стойностите на високия „лош“ холестерол, като внесете следните промени в ежедневието:

Хранете се здравословно

Правилният хранителен режим е от изключителна важност за понижаване на LDL холестерола. Препоръчително е да се избягва приема на източници на наситени и транс мазнини (червено месно, пълномаслени млечни продукти, преработени храни). Желателно е да се консумират повече ненаситени мазнини (растителни масла, авокадо, ядки, тлъсти риби). Нужно е да се наблегне и на полезните въглехидрати (плодове; зеленчуци) и пълнозърнестите продукти (кафяв ориз, булгур, елда).

Спортувайте редовно

Практикуването на спорт допринася по естествен начин за намаляване на високия „лош“ холестерол. За да има ефект обаче, е нужно да се правят умерени 30-минутни тренировки 5 пъти седмично.

Спрете пушенето

Тютюнопушенето не само уврежда стените на кръвоносните съдове, но и води до намаляване на нивата на „добрия“ HDL холестерол. С оглед на това е силно препоръчително цигарите да се спрат своевременно.

Изпитано природно средство срещу висок LDL холестерол

Липибор / Lipibor® е прекрасно допълнение към промените в начина на живот с цел намаляване на високия „лош“ холестерол. Ефективността на това природно средство е съизмерима с тази на лекарствата срещу холестерол (статини). Странични ефекти и нежелани лекарствени реакции обаче липсват.

Благотворното въздействие на продукта върху холестеролните нива се дължи на рационалната комбинация от поликозанол, ниацин и бета глюкан. Съставките взаимно допълват своите качества.

Най-голямото преимущество на продукта е, че повишава HDL холестерола и така предпазва от развитие на атеросклероза.
Приемът е удобен. Дневната доза е 1 капсула по време на вечеря или преди лягане. При необходимост дозата може да се увеличи до 2 капсули дневно – по 1 обед и вечер.

borola
Споделяне