упражнения при висок холестерол

Физически упражнения при висок холестерол – кои помагат?

Научно доказано е, че практикуването на физически упражнения при висок холестерол спомага за налагане на траен контрол върху нивата му.

Ето кои са подходящите физически упражнения при висок холестерол:

Бягане или разходка с по-бързо темпо

Бягането и ходенето са едни от най-добрите упражнения за подпомагане дейността на сърдечно-съдовата система. С напредване на възрастта джогингът може да отпадне като вариант за ежедневна физическа активност. Тогава може да бъде заменен от разходка с по-бързо темпо. Освен че притежава същите кардиопротективни ефекти, бързата разходка не упражнява излишно натоварване върху ставите. По отношение на високия холестерол, ежедневният джогинг или разходки с по-бързо темпо поддържат теглото в норма и намаляват риска от висок холестерол и кръвно налягане.

Силови упражнения

Редица научни изследвания посочват огромните ползи от силовите тренировки по отношение на сърдечното здраве и високия холестерол. Списанието Atherosclerosis публикува проучване, ясно посочващо положителния ефект от тренировките със съпротивление върху нивата на холестерола. Според него, хората, които тренират силово, успяват да намалят нивата на LDL холестерол по-бързо, в сравнение с тези, които не тренират. Учените считат, че комбинацията между силови и кардио упражнения повишава горенето на мазнини, респективно и свалянето на излишни килограми. Това, от своя страна, може да спомогне за намаляване на холестерола и опасните последици от трайно завишените му нива. Нужно е да се посочи, че силовите тренировки могат да се изпълняват от всеки. Такъв вид тренировка може да бъде изпълнена със собствено тегло, както и с помощни средства, като ластици или леки тежести.

Йога

Ако сте почитатели на по-ниско интензивните физически активности, йогата е идеална за вас. Практикуването на йога включва множество пози за разтягане на мускулите и сухожилията, които също изразходват добро количество енергия. Учените подкрепят включването на йога към техниките за естествен контрол над холестерола. Счита се, че тя предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания, а в някои случаи може директно да повлияе високите нива на холестерол. Изследователи посочват в Indian Heart Journal, че практикуването на йога по един час дневно за период от три месеца намалява нивото на общия и „лошия” холестерол. Също така повишава нивата на „добрия” холестерол при диабетици. Проучване, публикувано на страниците на European Journal of Preventive Cardiology сочи, че хората, които редовно практикуват йога, имат по-ниски стойности на общ холестерол и кръвно налягане.

Физически упражнения при висок холестерол, в комбинация с природно средство – доказано решение за намаляване на холестерола

Най-добрата комбинация за трайно понижаване на високия холестерол и превенция на усложения е – здравословна диета, добра физическа активност и прием на природен продукт. За изпълнение на третата важна стъпка можете да се доверите на Липибор / Lipibor®. Продуктът съдържа балансирано съчетание на висококачествени екстракти от поликозанол, бета глюкан и ниацин. Тези съставки изпълняват ролята на природни статини за трайно и безопасно понижаване на високия холестерол и триглицеридите. По този начин предпазват от усложнения като запушване на артериите и развитие на атеросклероза.

Природното средство може да се приема с медикаменти, предписани за намаляване на холестерола. Няма странични ефекти и е подходящо за диабетици, хора в напреднала възраст и с намалена чернодробна функция.

borola
Споделяне