високи триглицериди и диабет

Високи триглицериди и диабет – да, има връзка помежду им!

Изследване, проведено върху мишки, доказва, че високи триглицериди и диабет често вървят ръка за ръка. Научете повече в следващите редове.

По-подробна информация за проучването относно връзката между високи триглицериди и диабет

Изследването, което е публикувано в сп. Diabetología, е ръководено от Мануел Васкес. Той е учен в областта на фармакологията и фармакогнозията от Барселонския университет. Член е на Центъра за биомедицински изследвания на диабет и свързаните с него метаболитни заболявания (CIBERDEM).
Обект на изследването са клетки, взети от мускулната тъкан на мишките. Целта е да се изследва влиянието на увеличените липопротеини с много ниска плътност (VLDL-холестерол) върху инсулиновата резистентност. Тук отваряме скоба, за да поясним, че липопротеините с много ниска плътност са преносители на холестерол и триглицериди. Нивото им обикновено се покачва при затлъстяване, захарен диабет и някои видове злокачествени заболявания.

„Беше ни известно, че инсулиновата резистентност причинява атерогенна дислипидемия. Това състояние се характеризира с повишени триглицериди, VLDL и LDL-холестерол, и нисък HDL-холестерол. Наличието му повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Почти нищо обаче не знаехме за ефекта на VLDL върху инсулиновата резистентност“, споделя Мануел Васкес.

А сега да видим резултатите

Резултатите от проучването показват, че високото ниво на VLDL- холестерол може да повиши инсулиновата резистентност, която стои в основата на диабет тип 2. „Установихме, че липопротеините с много ниска плътност водят до повишен стрес на ендоплазмения ретикулум. Този процес благоприятства възпалението и увеличава резистентността към инсулина. Доказахме също, че аполипопротеин ApoCIII е белтъчната компонента на липопротеините с много ниска плътност, която провокира случващото се в организма“, казва Мануел Васкес. Той съветва хората по-често да изследват количеството на липидите в кръвта. „Препоръчително е липидният профил да се следи редовно. При отклонения в стойностите на мазнините в кръвта, своевременно трябва да се вземат мерки. Единствено така може да се намали опасността от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания“, категоричен е Мануел Васкес.

След като проследихте връзката между високи триглицериди и диабет, вижте как безопасно да се контролират липидите в организма

Видни наши специалисти препоръчват Липибор / Lipibor® като средство на първи избор за регулиране на мазнините в кръвта. Това е природен продукт, с който по естествен начин се понижава общия холестерол, LDL и VLDL, и се повишава добрия HDL-холестерол.

Благоприятното влияние на Липибор върху липидите в кръвта се дължи на уникалната му формула. Всяка капсула съчетава в себе си действието на висококачествени стандартизирани екстракти на Поликозанол, Ниацин и Бета-глюкан. Съставките взаимно допълват и усилват ефекта си. Резултатът е по-нисък риск от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.

Липибор е напълно безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за продължителен прием.

borola
Споделяне