холестерол стойности

Холестерол – как да разчитаме неговите стойности?

По ред причини при много хора се установяват завишени стойности на холестерол в кръвта. Какво означават холестеролните показатели и как да ги контролираме?

Нормалните стойности на холестерол не създават рискове за здравето

Неприятностите настъпват, когато нивата на холестерол излязат извън здравословните граници. Високите нива на „лош“ холестерол предизвикват “засядането” му в стените на артериите, като по този начин те постепенно се удебеляват и стесняват. Това води до развитие на атеросклероза и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Основните симптоми на завишени стойности на холестерол са чувство на болезненост в сърдечната област и краката, недостиг на въздух, прекалено изпотяване. Засегнатите изпитват чувство на умора и имат неравномерен сърдечен ритъм.
Добрата новина е, че според резултатите от множество изследвания, понижаването на лошия холестерол само с 1%, води до редуциране на риска от исхемична болест на сърцето.

Желателно е холестеролните стойности да не превишават 5 ммол/л

Според специалисти от Американската кардиологична асоциация, стойностите над 5,17 ммол/л се приемат за високи и са фактор за риск от сърдечно-съдови проблеми.

Когато стойностите на холестерола са от 5 до 6,4 ммол/л, те се приемат за леко повишени. Умерено повишени са стойностите на холестерола между 6,5 и 7,8 ммол/л. За много високи се приемат стойностите над 7,8 ммол/л.
За да се предпазим от заболявания, специалистите препоръчват да поддържаме нивата на общ холестерол под 5,2 ммол/л, а на лошия (LDL) – под 3,4 ммол/л. Добрият холестерол HDL при мъжете трябва да е над 1,0, а при жените най-малко 1,3 ммол/л.

Високият холестерол е проблем, който засяга и децата

Червена светлина за вероятен риск за здравето на децата би трябвало да алармира родителите в следните случаи:

  • детето е с наднормено тегло
  • изпитва проблеми при физическа активност
  • не се храни здравословно, а набляга на полуфабрикати и сладки лакомства
  • членове на семейството имат холестеролни проблеми

Ако са налице някои от тези предразполагащи фактори, изследване на стойностите на холестерол е задължително.

Нормални стойности на холестерол, приети за деца

общ холестерол – до 170 мг/дл ( 4.5 ммол/л)
лош холестерол – под 110 мг/дл (3 ммол/л)

Гранични стойности на холестерол при деца

общ холестерол – 170-199 мг/дл (4.5 – 5.2 ммол/л)
лош холестерол – 110-129 мг/дл (3 – 3.4 ммол/л)

Високи (опасни) холестеролни стойности при най-малките

общ холестерол – над 200 мг/дл (5.3 ммол/л)
лош холестерол – над 130 мг/дл (3.5 ммол/л)

Добрият холестерол и триглицериди могат по-отчетливо да варират според възрастта и пола на детето. Добрият (HDL) холестерол нормално трябва да е над 40 мг/дл (1 ммол/л), а триглицеридите – под 130 мг/дл (3.4 ммол/л).

Човешкият организъм има висока способност за регулация и необходимите промени в хранителните и двигателни навици оказват благоприятен ефект върху високите стойности на холестерол

Кои са ефективните начини за поддържане на нормални стойности на холестерол в кръвта?

Употребявайте по-малко животински мазнини

Това означава да ограничите тлъстото свинско и говеждо месо, за сметка на които да приемате повече риба и пилешко. Особено препоръчителни са заешкото и пуешкото месо. Добре е месото да бъде приготвяно чрез печене или варене, но без добавяне на допълнителни мазнини. В случай, че не можете да се откажете от употребата на мазнина за готвене, изберете царевично олио или зехтин.

Наблягайте на обезмаслени млечни продукти

Избирайте мляко и млечни продукти с ниска масленост. По този начин ще понижите количеството на внасяните в организма мазнини, като същевременно няма да лишите организма от протеин и калций.

Разхождайте се след вечеря

Защо това е необходимо условие за поддържане на здравословни стойности на холестерол? Синтезът на холестерол се повишава през нощта. Движението ще предотврати натрупване на приетите мазнини.

Контролирайте лошия холестерол с храни и напитки

Хранителни продукти, които намаляват нивата на „лошия“ холестерол са арония, сок от червено френско грозде, стафиди, овесени ядки. Подправките, контролиращи холестерола са черен и бял пипер, джинджифил, къри, карамфил.

Доказано природно средство за контрол на високите стойности на холестерол

За ефективното намаляване на лошия холестерол в кръвта, специалистите препоръчват прием на стандартизирани екстракти на ниацин. Той понижава общия и лошия холестерол и повишава добрия. В природния продукт Липибор / Lipibor® се съдържа оптимална комбинация от активни съставки за поддържане на нормални холестеролни стойности. Висококачествените стандартизирани екстракти от ниацин, бета глюкан и поликозанол имат силен взаимодопълващ се ефект.

Освен че ефективно понижава нивата на лошия холестерол, Липибор намалява общия холестерол (VLDL) и повишава нивата на добрия (HDL) холестерол. Липибор е изключително подходящо помощно средство и при промяна на хранителните навици и начина на живот.

При холестеролни нива между 5,17 и 6,20 ммол/л, Липибор се дозира по 1 капсула дневно, вечер. При холестеролни нива над 6,20 ммол/л – 2 пъти по 1 капсула дневно, на обяд и вечер. Липибор се приема продължително време (минимум 3 месеца), като употребата му не носи странични ефекти.

borola
Споделяне