Холестерол и сърдечни заболявания

Холестерол и сърдечни заболявания – каква е връзката?

Много фактори водят до развитие на сърдечно-съдови заболявания, но един от главните е лошият холестерол. До какви проблеми водят високите му стойности и как да предпазим здравето си?

Високият холестерол е оплакване, което става все по-често срещано

Холестеролът е едно от малкото органични вещества, без които животът е невъзможен. От друга страна, при големи негови концентрации, последствията може да са животозастрашаващи. Това води до необходимостта нивото му в кръвта да се превърне в показател, който да се проследява профилактично.

Специалистите считат, че повечето хора не отдават значение на стойностите на своя холестерол. В много от случаите, завишеното му ниво се установява случайно. Това се случва при хора, при които той не е проследяван профилактично, и които са неглижирали някои негови симптоми. Изключително важно е високият холестерол да се установи навременно, преди да са настъпили тежки увреждания от съдов или друг характер.

Факт е, че повишеният холестерол първосигнално се свързва с хора с наднормено тегло, физически неактивни или хранещи се неправилно

Факт е обаче и това, че с патологично висок холестерол се диагностицират и хора с напълно нормално тегло. Наблюдава се и при спортисти и водещи пълноценен живот мъже, жени и дори деца. Причината за това се крие в наследствената предразположеност към повишен холестерол, вследствие на генетични увреждания и мутации.

Специалистите установяват, че дори лекото повишаване на холестерола представлява заплаха за развитие на сърдечно-съдови заболявания

Завишените нива на холестерол и триглицериди увеличават риска от поява на холестеролни плаки в кръвоносните съдове. След време тези плаки стават причина за стесняване на съдовете и затруднен кръвоток или състояние известно като атеросклероза.

Световната Здравна Организация определя атеросклерозата като “варираща комбинация на промени на вътрешния слой на артериите. Те се изразяват в местно натрупване на липиди, комплексни въглехидрати, кръв и кръвни продукти, фиброзна тъкан и калциеви отлагания. Съпроводени са с последващи промени на средния съдов слой на артериалната стена”.

В проведено проучване 1478 участници се подлагат на прегледи за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания

При достигането си до 55-годишна възраст, около 2/5 от доброволците повишават нивата на холестерола си в рамките на 10 години. Като последствие от това, през идните 15 години опасността от развитие на сърдечно-съдови заболявания се повишава с 16,5%. От друга страна, при хората, чиито холестеролни нива не са се повишили, тази опасност е едва 4,4%.

Според специалистите, въпреки че покачването му при първата група от хора не е съществено, това увеличава опасността от сърдечни заболявания с цели 40%.

Д-р Анна-Мария Навар-Бован, автор на проучването, споделя, че не всеки човек в този случай се нуждае от лечение с медикаменти. От огромно значение обаче е осъществяването на промени в хранителния режим и физическото натоварване като добро решение за преодоляване на проблема.

За понижаване на опасността от сърдечно-съдови заболявания е добре да се поддържат здравословни нива на холестерол

Повишаването на “добрия” (HDL) холестерол е ефективен начин за контрол над “лошия” такъв. В резултат на много доказателствени проучвания, “добрият” холестерол се приема за модификатор на сърдечно-съдовия риск.

Подходящ начин за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания чрез увеличаване на добрия холестерол и контрол над “лошия”, е Липибор / Lipibor®. Всяка капсула Липибор съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на Policosanol (Поликозанол), Niacin (Ниацин) и Beta-glucan (Бета-глюкан). Всяка съставка поотделно играе важна роля за регулиране на холестерола. Трите заедно се допълват и имат взаимно усилващ ефект.

Липибор е тромбоцитен антиагрегант и имуномодулатор. Той се прилага като помощно средство при промяна на храненето и начина на живот, с цел намаляване повишените нива на холестерол.

Липибор се дозира по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане, тъй като синтезът на холестерол е повишен през нощта. Липибор има положителен ефект върху контрола на холестерола 6-8 до 12 седмици след началото на приема. При необходимост дозата може да се увеличи до 2 капсули дневно: 1 обед и 1 вечер.

borola
Споделяне