как да пазим сърцето си

Как да пазим сърцето си здраво – съвети за грижа

Как да пазим сърцето си здраво?” е въпрос, който трябва по-често да си задаваме. Важният орган има нужда от специални грижи, особено ако е застрашен от потенциално увреждащи фактори.

Движение – кратко и ясно как да пазим сърцето си

Заседналият начин на живот е един от главните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. За това независимо в каква възраст сте, се старайте да си осигурявате достатъчно движение в ежедневието. Най-добре е да се заемете с физически упражнения. Ако това не е вашата активност, ходете повече или вършете друга, подходяща за вас, физическа дейност. Американската сърдечна асоциация подканва всички да бъдат активни поне по 30 минути на ден.

Хранене по здравословен начин

Храните, които консумираме ежедневно, играят една от най-важните роли за поддържане на организма ни здрав. Ако искате да пазите сърцето си, трябва да внимавате какво слагате на масата си. Стремете се да консумирате по-крехки меса, повече плодове и зеленчуци. Заменете белия хляб с пълнозърнест, а пържените храни с печени на фурна или варени. Откажете се от консумация на вредни мазнини, много сладкиши и храни, с големи количества сол. Те покачват нивата на холестерола, а това може да доведе до запушване на артериите.

Зарязване на вредните навици

Пушенето е фактор №1 за развитие на злокачествени заболявания, и сърдечно-съдови и белодробни болести. Ако сте изложени и на други рискови фактори, тютюнопушето удвоя два пъти опасността за сърцето. С пълна сила важи рискът и за хората, прекаляващи с алкохола. Прекомерната употреба на спиртни напитки покачва кръвното налягане и предразполага към проблеми със сърцето. Не си ги причинявайте сами – зарежете вредните навици!

Сваляне на излишното тегло

Ако от години носите излишни килограми, е време да се отървете от тях. Натрупаното тегло, особено в областта на корема и талията, повишава риска от заболявания на сърцето и развитие на диабет. Ако сте с наднормено тегло, свалянето само на 5 – 10% от теглото може да ви помогне да подобрите цялостното си здравословно състояние. За целта, погледнете първите две точки – повече движение и здравословно хранене. Те ще ви дадат добър старт.

Холестерол в норма – важна финална стъпка в отговор на въпроса „Как да пазим сърцето си?”

Високият холестерол с времето може да стане опасен за сърцето. Той образуват плаки по стените на артериите, втвърдява ги и стеснява просвета им. Ограничава потока на кръвта и може да причини сърдечно-съдови заболявания. За да минимализирате риска, изследвайте холестерола си. При установяване на високи нива в кръвта, е добре да се направят нужните здравословни промени в начина на живот. Към тях е удачно да се добави природно средство за намаляване на холестерола. При избор на такова, ви съветваме да заложите на Липибор / Lipibor®. Продуктът съдържа рационално комбинирани естествени съставки с потенциращи се действия – екстракти от ниацин, поликозанол и бета глюкан. Основните му ефекти са насочени към намаляване на общия и LDL холестерол, и повишаване на HDL холестерола. Действа още като тромбоцитен антиагрегант и имуномодулатор. Пази сърцето от опасни заболявания. Може да се приема и от диабетици и хора с чернодробни увреждания. Не носи рискове за здравето.

borola
Споделяне