суперхрани

Суперхрани за нисък холестерол и здраво сърце

Придържането към здравословно хранене е силно препоръчително за избягване на усложненията при хората с трайно повишен холестерол. Напоследък много специалисти препоръчват прием на т.нар. суперхрани като допълнение към фундаменталната диета при висок холестерол.

Суперхраните носят това название поради разнообразието от ползи, които приемът им носи. Сред най-отчетливите са ползите за сърдечното здраве. Някои суперхрани намаляват сърдечния риск посредством трайно понижаване на т.нар. лош холестерол и на триглицеридите в кръвта.

Суперхрани, известни с приноса си за намаляване на холестерола и триглицеридите

Домати. Лабораторно изследване, публикувано от онлайн журнала Molecular Nutrition & Food Research, променя представата ни за тези зеленчуци. Учени са доказали наличието на 2 съставки в доматите, които преборват т.нар. дислипидемия. Това е нарушение в метаболизма на мазнините, което води до високи серумни нива на холестерол и триглицериди. Противодействието на дислипидемията превръща доматите в суперхрана, намаляваща сериозно риска от сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза и др.). Въпросните 2 съставки са ликопен и 9-оксо-октадекадиенова киселина.

Бели черници. Те се разглеждат като натурално средство за понижаване на холестерола, поради изключително високото съдържание на антиоксиданти. Водещи по съдържание са антоцианите. Освен за неутрализиране на свободните радикали, белите черници като суперхрани помагат и за редуциране на риска от атеросклероза.

Семена от чия. Макар познати от сравнително скоро, семената от чия са сред суперхраните с най-мощно холестеролпонижаващо действие. Богати са на фибри и на алфа-линоленова киселина. Тя е сред важните незаменими омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението и нормализират висок холестерол и триглицериди.

Добре познатото ленено семе. То е сред най-добре проучените суперхрани. Около 30 изследвания през последните години с над 2000 участници са доказали ефекта му за намаляване на холестерола. Добрата новина е, че лененото семе редуцира общия и лошия холестерол, а не намалява добрия. Ефектът от консумацията на тази суперхрана е най-позитивен при жени в постменопауза и при хора със значително повишен холестерол.

Нар. В последните години този екзотичен плод се споменава като средство, подпомагащо справянето с уголемена простата. Последните проучвания обаче показват, че зърната и кората на нара са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни компоненти. С тяхна помощ холестерола и сърдечно-съдовия риск може да бъдат успешно намалени.

Суперпродукт за ефективно намаляване на холестерола и триглицеридите

Изброените суперхрани наистина действат и всеки може да ги включи в списъка си за хранене при висок холестерол. В допълнение може да се разчита на още един суперпродукт за ефективно намаляване на холестерола и триглицеридите.
Това е Липибор / Lipibor®. Той съдържа висококачествена комбинация от ниацин, поликозанол и бета глюкан, която отдавна е доказала ефективността си. Липибор се прилага успешно за справяне с повишен холестерол и високи триглицериди. Няколкоседмичен прием на Липибор в комбинация с правилен хранителен и двигателен режим доказано намалява кръвния липиден профил.

 

borola
Споделяне