сърдечно съдов риск

Сърдечно съдов риск – свободните захари също влияят!

Повишеният прием на свободни захари се свързва с увеличен сърдечно съдов риск. Това сочи проучване, публикувано в сп. BMC Medicine. Данните потвърждават препоръката на диетолозите свободните захари да осигуряват до 5% от общата дневна енергия.

Сърдечно съдов риск и ролята на свободните захари

Започваме с едно важно уточнение. Световната здравна организация (СЗО) използва термина „свободни захари“, за да разграничи захарите, които естествено присъстват в нерафинираните въглехидрати, от рафинираните захари. Това са захарите, добавяни към храната и напитките, както и тези, съдържащи се в пчелния мед, сиропите, плодовите сокове и концентрати.

А сега към проучването, за което стана въпрос в началото.

Изследователите анализират данните на 110 497 души, които са част от UK Biobank. Това е голяма биомедицинска база данни и изследователски ресурс, съдържащ анонимна генетична информация. А така също и информация за начина на живот и здравето на половин милион жители на Великобритания.

В продължение на 9,4 години учените проследяват здравословното състояние на участниците. За това време настъпват различни сърдечни проблеми. 4188 души развиват сърдечно заболяване и инсулт, 3138 – сърдечно заболяване и 1124 – инсулт.

Изследователите не откриват доказателства, че общият прием на въглехидрати създава опасност за сърцето.

При анализа на вида и източника на въглехидратите обаче се установява, че рискът от сърдечно съдови заболявания се увеличава при повишен прием на свободни захари

Оказва се, че за всеки 5% обща енергия от свободни захари, свързаният риск от сърдечно съдови заболявания се увеличава със 7%.

Учените изчисляват, че рискът от заболявания на сърцето е с 6% по-висок, а от инсулт – с 10%. В хода на изследването те откриват още, че допълнителните 5 гр фибри дневно понижават с 4% риска за сърцето.

Предвид получените данни и техния анализ изследователите препоръчват намален прием на свободни захари и увеличен прием на фибри за овладяване на сърдечно съдовия риск.

Ефективно природно средство с доказан ефект за още по-малък сърдечно съдов риск

Специалистите у нас съветват промяната в начина на хранене да се съчетае с двигателна активност и Липибор / Lipibor®. Това е изцяло природен продукт, който подобрява един от най-големите рискови фактори за сърдечното здраве – високият „лош“ LDL холестерол.

Формулата съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10 mg и Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg. Съставките действат в перфектен синхрон и намаляват трайно повишените нива на холестерола.

Приемът е удобен – препоръчителната начална доза е 1 капсула по време на вечеря или преди лягане.
Продуктът е напълно безопасен и не притежава странични ефекти. Може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и при понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне