изненадващо повишаване на холестерола

Изненадващо повишаване на холестерола – кои са причините за това?

Ако и при вас се наблюдава изненадващо повишаване на холестерола, то тази статия е точно за вас. В нея ще разкрием някои от причините отговорни за това, помагайки ви да избегнете здравни рискове, свързани със сърдечно-съдовата система.

Промени в диетата – причина за изненадващо повишаване на холестерола

Една от най-честите причини за изненадващо повишаване на холестерола са промените в диетата, било то дори и малки корекции в нея. Храните с високо съдържание на наситени и трансмазнини покачват липопротеина с ниска плътност (LDL), известен като “лош” холестерол. Изненадващо, някои привидно здравословни храни също могат да допринесат за лошите му стойности в организма. Например кокосовото масло, често „рекламирано“ заради ползите си за здравето, съдържа високи нива на наситени мазнини, които могат да повишат LDL холестерола. Консумацията на прекомерни количества червено месо, пълномаслени млечни продукти и преработени храни ще доведе до същите резултати.

За да управлявате ефективно холестерола си, е важно да включите повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини в диетата си.

Промени в начина на живот – фактор за изненадващо повишаване на холестерола

Промените в начина на живот, включително липсата на физическа активност и наддаването на тегло, могат да допринесат за изненадващо повишаване на холестерола. Редовните упражнения помагат на липопротеина с висока плътност (HDL), известен като “добър” холестерол, да отстранят „лошият“ от кръвния поток. От друга страна наддаването на тегло, особено около корема, е свързано с по-високи нива на холестерол. Излишните телесни мазнини могат да попречат на способността на тялото да обработва холестерола ефективно, което води до неговото повишаване както и това на триглицеридите. Затова постарайте се да не се обездвижвате и да поддържате редовната физическа активност поне 3 пъти седмично, за да държите холестерола в разумни граници.

Тютюнопушене – предпоставка за внезапно повишаване на холестерола

Пушенето е друг значим фактор, който може да причини изненадващо повишаване на нивата на холестерола. Този вреден навик уврежда стените на кръвоносните съдове, което ги прави по-податливи на мастни натрупвания. Той също така понижава HDL холестерола, като същевременно повишава LDL холестерола и триглицеридите. Химикалите в цигарите също нарушават и липидния метаболизъм в тялото ви, което отново е предпоставка за високите нива на тази мастна субстанция в организма. Затова помислете дали не може да откажете цигарите, тъй като ползите относно холестерола и здравето на сърцето са значителни в дългосрочен план. Според направени изследвания, в рамките на седмици след отказване от тях нивата на HDL холестерола започват да се подобряват, а с течение на времето рискът от сърдечни заболявания намалява значително.

Стресът предразполага към изненадващо повишаване на холестерола

Хроничният стрес е още един фактор от забързаното ежедневие на модерния човек, който може внезапно да повиши холестерола. Вероятното обяснение на тази негативна тенденция е отделянето на хормона кортизол, когато сме поставени в стресова ситуация. Скокът в нивата на стресовия хормон автоматично създава предпоставки за повишаване на холестерола. Ето защо при напрегнат начин на живот се препоръчва да намирате време за релаксация и освобождаване на стреса и тревожността.

Природно решение при изненадващо повишаване на холестерола, независимо от причините

За овладяване на високия холестерол са необходими промени в начина на живот. Общите препоръки включват:

  • Балансирано хранене
  • Повече движение
  • Поддържане на здравословно тегло

Към изброените стратегии е удачно да добавите прием на изцяло природен продукт като Липибор / Lipibor®. Това е натурално средство за регулиране на липидния профил. В състава му влиза рационална комбинация от висококачествени екстракти на поликозанол, ниацин и бета глюкан. Активните съставки действат като безопасни „природни статини”. Те понижават общия холестерол и триглицеридите, намаляват нивата на LDL, като същевременно повишават HDL холестерола. Резултатът при редовен прием е надеждна съдова протекция и понижен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания с напредване на възрастта. Продуктът е с висок профил на безопасност, което го прави подходящ за дълговременна употреба.

За здравословни нива на холестерола потърсете в аптеките в страната или поръчайте от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където често може да се възползвате от промоции и атрактивни цени.

borola
Споделяне