храни за понижаване на холестерола

Храни за понижаване на холестерола – ето и най-добрите!

Консумирането на храни за понижаване на холестерола е един от методите за предпазване от сърдечно-съдови заболявания. Това може да стане по различни начини в зависимост от вида на храната. Някои от тях доставят разтворими фибри, които свързват холестерола и неговите прекурсори в храносмилателната система и ги извличат от тялото. А други дават на тялото полиненаситени мазнини, които директно понижават LDL (лош холестерол). Затова и тази статия има за цел да предостави информация за това как правилната диета може да бъде ефективен начин за поддържане на здравословен профил на холестерола в организма.

Овесени ядки – основни храни за понижаване на холестерола

Овесените ядки съдържат специфичен вид разтворими фибри, наречени бета глюкани, които директно понижават LDL холестерола. В организма, те образуват гел, който съдейства за свързване с холестерола в червата и спомага за изхвърлянето му от организма. Пет до 10 грама фибри на ден са напълно достатъчно за неговото понижаване, като една порция овесени ядки осигурява около 3-4 гр от тях.

Редовно консумиране на храни като сьомга и други мазни риби за понижаване на холестерола

Сьомгата и всички видове мазни риби – скумрия, херинга, пъстърва са богати на омега-3 мастни киселини. Те са известни със своите ползи и предпазват от сърдечно-съдови заболявания, като укрепват стените на кръвоносните съдове и предотвратяват образуването на атеросклеротични плаки. Тези полезни мазнини директно оказват влияние на триглицеридите като ги понижават и на добрия холестерол (HDL) като го повишават с около 4%. Така се подобрява профила на общия холестерол в кръвта. Затова и Американската сърдечна асоциация препоръчва да се ядат поне 2 порции риба на седмица.

Авокадо – една от изненадващите храни за понижаване на холестерола

Авокадото е добър източник на хранителни вещества и на мононенаситени мастни киселини, които понижават холестерола и пречистват стените на кръвоносните съдове. Освен това резултатите от направени изследвания показват, че фибрите които се намират в този плод могат значително да подобрят нивата на HDL холестерола. Добавянето само на 2 порции от него към диетата на седмица намалява риска от сърдечни заболявания.

Ядките и техните ползи като храни за понижаване на холестерола

Ядките допринасят за понижаване на холестерола в кръвта, като се счита, че действието им се дължи на растителните стероли, мононенаситените мазнини и фибрите, които съдържат. След преглед на анализ от 25 проучвания се достига до извода, че консумирането на 10 гр ядки ежедневно намалява холестерола с около 5%. Това е от голямо значение, особено за хората с много високи стойности. За да се подсигури ефектът е необходимо да се хапват около 25 – 50 гр на ден бадеми, орехи или фъстъци, които са не осолени.

За максимален ефект, към храните за понижаване на холестерола на помощ идва и натурален продукт от природата

Специалистите у нас препоръчват редовен прием на Липибор / Lipibor® – изцяло природен продукт, предназначен за хората с висок холестерол и триглицериди в кръвта. Неговото действие се дължи на високоефективна комбинация от натурални екстракти от бета глюкан, ниацин и поликозанол. Активните съставки оказват благоприятно влияние върху понижаването на общия липиден профил, като същевременно съдействат за повишаване на добрия холестерол. Освен това продуктът има синергичен ефект с лекарствени средства като статини и фибрати за понижаване на холестерола. Може да се приема от диабетици, хора в напреднала възраст и при понижена чернодробна функция. Дозира се удобно, по 1 капсула вечер, по време на вечеря или преди лягане. За оптимален ефект се препоръчва прием в продължение на 8-12 седмици.

Потърсете го в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин Момо – www.momo.bg.

borola
Споделяне