ниски нива на HDL

Ниски нива на HDL холестерол – причини и насоки за неговото поддържане в норма

Ниските нива на HDL или така наречения „добър“ холестерол, могат да се дължат на редица фактори. Едни от тях са генетични и не могат да бъдат променени. Други са свързани с начина на живот и могат да се коригират. Ниските нива на HDL са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Тази статия обяснява причините за ниския HDL, какви са оптималните му нива и някои насоки за неговото поддържане. Има няколко основни ключови фактора, свързани конкретно с дефицита на „добрия холестерол“ и ето кои са те.

Инсулинова резистентност – причина за ниски нива на HDL

Ако имате твърде много натрупани мазнини в тялото си, особено около талията, така нареченият хормон инсулин, който отговаря за контролиране на нивата на кръвната захар е по-малко способен да го прави. Това състояние се нарича инсулинова резистентност.

Инсулиновата резистентност може да доведе до диабет тип 2 и това е един от проблемите, които съставляват метаболитния синдром, който повишава риска от инфаркти и инсулти.

Инсулиновата резистентност може да доведе до състояние наречено „дислипидемия“. Това обикновено води до:

  • високи триглицериди
  • нисък HDL холестерол
  • повишен LDL холестерол

Тютюнопушенето е свързано с ниски нива на „добрия“ холестерол

Тютюнопушенето може да понижи нивата на HDL, тъй като в цигарения дим се съдържа химикал, който променя начина, по който „добрия холестерол“ работи в тялото. Това се случва чрез промяна на структурата на протеин, наречен аполипопротеин А1, който е част от състава на HDL холестерола. По този начин може да се ускори процеса на атеросклероза и отстраняването на холестерола от стените на артериите става по-трудно.

Ако спрете да пушите нивата на HDL могат да се повишат с до 10%.

Определени медикаменти влияят на нивата на HDL

Може причината за понижения „добър“ холестерол да е приема на някои медикаменти. Сред тях са анаболни стероиди, бета блокери, тиазидни диуретици, андрогени. Ако приемате някои от тези лекарства е добре да се допитате до лекуващия ви лекар за техните действия.

Насоки за поддържане на нормални нива на „добрия“ холестерол

Когато идентифицирате причината за намаляване нивата на HDL, можете да се опитате да направите следните неща и да го „върнете“ обратно в норма.

Насочете се към правилна диета

Яжте храна, която съдържа голямо количество омега 3 мастни киселини, като риба сьомга. Избягвайте мазнините, освен полезните такива – кокосово масло и зехтин. Стойте далеч от рафинирата захар. Можете да заместите сладкото с вкусни плодове, най-вече горски плодове, боровинки и малини.

Бъдете активни

Най-добрите упражнения за повишаването на HDL са аеробните. Като колко дълго тренирате е по-важно от интензивността, с която го правите. Все пак всяко извършено движение е по-добро от никакво такова.

Поддържайте здравословно тегло

Загубата на сантиметри около талията ви може да помогне за повишаване на HDL холестерола. Последни изследвания по темата показват, че за всеки 1 кг загуба на тегло “добрия“ холестерол се повишава с 0,01 mmol/L. Дори умерена загуба на тегло от 5-10% отнема от нивата на мазнините в кръвта.

Първа помощ за повишаване нивата на HDL холестерола

Като допълнение към посочените препоръки за регулиране на ниските нива на „добрия холестерол“, специалистите препоръчват прием на Липибор / Lipibor®. Изцяло природният продукт има свойството да повишава „добрия холестерол“ по естествен начин, благодарение на рационално подбраната комбинация в състава си – ниацин, поликозанол и бета глюкан. Едновременно с това понижава „лошия“ (LDL) холестерол и поддържа нормални стойности на триглицеридите.

Продуктът може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и такива с понижена чернодробна функция.

Търсете в аптеките и онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне