холестерол хранене

Растително хранене за сваляне на холестерол

Според ново проучване предимно растителното хранене като веганство или вегетарианство се свързва с известни ползи за понижаване на холестерол. Учените анализират нивата на липопротеините с ниска плътност, известни още като „лош“ или LDL холестерол. Повишените стойности на LDL холестерола крият риск от сърдечно-съдови събития, като инфаркт и инсулт. Резултатите от проведеното изследване показват, че нивата на LDL холестерол са спаднали с 10%, а общият холестерол – със 7% при участниците, следващи растителна диета, в сравнение с тези, които хапват и месо. Според водещия автор на проучването това съответства на една трета от ефекта при прием на лекарства за понижаване на холестерола като статини. Също така би довело до 7% понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания при спазване на режима в продължение на пет години.

Повече за проучването

Мащабният анализ се основава на резултати от 30 клинични изпитвания, като над 23 от тях са публикувани в периода между 1982 г. и 2022 г. Те изследват въздействието на вегетариански или вегански диети върху всички видове холестерол и аполипопротеин B (apoB), за който се счита, че е добра мярка за количеството „лоши“ мазнини и холестерол в тялото. Авторите споделят, че мета-анализът е първият, който се фокусира конкретно върху ефекта на диетата върху концентрациите на apoB.

Резултатите показват, че веганството или вегетарианството е свързано с 14% намаление на нивата на аполипопротеин В. Трейси Паркър, старши диетолог в „British Heart Foundation“, която не участва в проучването, коментира следното: „Този голям анализ подкрепя това, което вече знаем: че включването на повече растителни храни в менюто е полезно за сърцето“. Важно уточнение е, че въздействието на диетата върху липидния профил е ограничено при хората с наследствена предразположеност за висок холестерол (фамилна хиперхолестеролемия). Това обяснява необходимостта от статините за блокиране производството на холестерол при хора, които са изложени на по-висок риск или вече са преживяли инфаркт, инсулт или друго заболяване, свързано с натрупване на холестерол в кръвоносните съдове.

Съвети от експертите за преминаване към предимно растителен режим на хранене

Всеки, който обмисля да стане вегетарианец или веган, трябва да е сигурен, че ежедневното меню включва достатъчно желязо, йод, витамин В12 и витамин D. Препоръчително е преминаването към предимно растителен режим на хранене да се обсъди със специалист, като се вземат предвид индивидуалните потребности на организма. Друго важно уточнение е, че не винаги растителното е синоним на полезно.

Плодовете, зеленчуците, ядките и пълнозърнестите храни безспорно са здравословни. Но това не важи за растителните продукти с високо съдържание на мазнини, захар и сол. Експертите препоръчват горещо и Средиземноморската диета за подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Този хранителен режим набляга на плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и риба, но позволява и консумацията на яйца и минимално количество нискомаслени млечни продукти и месо.

Природно допълнение към всеки режим на хранене при висок холестерол

Специалистите у нас препоръчват Липибор / Lipibor® като допълнение към всеки хранителен режим за понижаване на холестерола. Формулата съдържа три доказани съставки с холестеролопонижаващ ефект, а именно поликозанол (Policosanol) – 10 mg, ниацин (Niacin) – 10 mg и бета-глюкан (Beta-glucan) – 300 mg.

Редовният прием спомага за намаляване на „лошия“ и повишаване на „добрия“ холестерол. Предпазва от атеросклероза и понижава сърдечно-съдовия риск.

Препоръчителната начална доза е 1 капсула по време на вечеря или преди лягане. При необходимост дозата може да се увеличи до 2 капсули дневно – по 1 обед и вечер.

Продуктът е наличен в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Споделяне