статините

Статините – подход за правилната им употреба

Статините, най-често предписваните лекарства срещу висок „лош“ LDL холестерол, винаги са били обект на обсъждане и наблюдение от специалистите. И това не е случайно – като всички медикаменти и те могат да предизвикат странични ефекти и нежелани реакции. Ново проучване обаче сочи, че активният подход при назначаване на статини подпомага с 50% правилната употреба на лекарството. Така се намаляват опасностите, свързани с медикаментозния прием при пациенти с висок сърдечно-съдов риск.

Повече за правилното използване на статините

Изследователите от Intermountain Health, водеща американска компания за здравни услуги, установяват, че активният подход при назначаване на статини има две основни ползи. Едната е, че води до намаляване на LDL холестерола, а другата – че понижава честотата на нежелани сърдечно-съдови събития при рисковите пациенти. Резултатите от работата са представени по време на научния конгрес на Американския колеж по кардиология (ACC). Събитието е проведено от 4 до 6 март 2023 г. в гр. Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ.

„При определяне на сърдечно-съдовия риск специалистите често се фокусират върху един-два рискови фактора вместо върху многофакторния риск. Или още по-лошото – идентифицират рисковият фактор едва след прекаран инфаркт или инсулт“. Коментарът е на д-р Джефри Л. Андерсън, кардиолог в Intermountain Health и главен автор на изследването.

Призив за предприемане на по-активен подход към избора на статини

„Резултатите от проучването показват, че активният подход е ключов за откриване на повече пациенти, които да се възползват от приема на статини. Това ще ни помогне да намалим повишения риск от инфаркт, инсулт и сърдечно-съдова смърт“, посочва д-р Андерсън. По думите на експерта въпросният подход ще доведе до по-стриктно наблюдение на пациентите с висок сърдечно-съдов риск и до по-често изписване на статини.

„Ако не се прави активна оценка на сърдечно-съдовия риск, възможностите за профилактика и лечение на сърдечно-съдови проблеми са малки. При всички положения обаче трябва да се търси начин за подобряване ефекта от активния подход“, казва в заключение д-р Андерсън.

Изцяло природен продукт с холестерол понижаващ ефект – отлична алтернатива или допълнение на статините

Липибор / Lipibor® е оригинална комбинация от природни съставки, разработена за понижаване на холестерола в кръвта. Всяка капсула съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10 mg и Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg.

Приемът допринася за понижаване на опасните липиди в кръвта (LDL холестерол и триглицериди) и за повишаване на добрите (HDL холестерол). Резултатът е по-малък риск от атеросклероза и свързаните с нея сърдечно-съдови заболявания (исхемична болест на сърцето, инфаркт, инсулт).

Продуктът може да се използва самостоятелно или в комбинация с други средства, понижаващи холестерола (статини, фибрати). Напълно безопасен е и не притежава странични ефекти. Може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст или такива с понижена чернодробна функция. За постигане на оптимален ефект се препоръчва приемът да се съчетае с редовна физическа активност и подходящ хранителен режим.

borola
Споделяне