холестерин и ковид

Холестерин и ковид-19 – в потенциална връзка?!

Между холестерол/холестерин и ковид-19 съществува връзка на молекулярно ниво. Това подозират учени от Института по биотехнологии в Пекин, Китай. Резултатите от проучването са публикувани в онлайн списанието Nature Metabolism. Вижте подробностите в статията.

Повече за изследването, което предполага, че съществуват неподозирани отношения между холестерин и ковид

Изходна точка на изследването е въпросът:

  • „Защо нивата на заболеваемост и смъртност от ковид-19 са по-високи при хората с метаболитни нарушения и сърдечно-съдови заболявания“

Учените се питат каква е причината пациентите с подобни здравословни проблеми да са сред най-рисковите групи за коронавирусна инфекция. За да си отговорят, те провеждат проучване върху клетъчни култури. Интересното в случая е, че изследователите не се фокусират върху ACE2 – основния клетъчен рецептор за вируса при хората. Само припомняме, че благодарение на него коронавирусът навлиза в клетките на организма. Акцентът в изследването е върху друг рецептор – SR-B1, който се експресира в различни тъкани, в т.ч. и в белите дробове. Той обикновено се свързва липопротеините с висока плътност (HDL), по-известни като „добър“ холестерол. Изследването на китайските учени показва нещо неочаквано!

Шиповият протеин (spike protein, S protein), който позволява на вируса да навлезе в клетките, буквално се прихваща към HDL холестерола

Това му позволява да „усвои“ механизма за преработване на холестерола от организма и да получи достъп до клетките гостоприемници. Изненадите обаче не спират дотук! Проникването в клетката на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на COVID-19) осезаемо се забавя, след като изследователите блокират SR-B1 рецептора с:

    • моноклонално антитяло или със специфичен фармакологичен
      антагонист на SR-B1

На този етап проучването е проведено и наблюдавано единствено в лабораторни условия. Учените обаче се надяват в обозримо бъдеще да направят още изследвания по темата. Целта им е да докажат, че е напълно възможно коронавирусът да използва холестерола, за да заразява клетките.

Времето ще покаже дали наистина има връзка между холестерин и ковид. Каквито и да са резултатите обаче, едно е сигурно – важно е нивата на липидите в кръвта да са в здравословни граници

Липибор / Lipibor® е насреща, за да подпомогне изпълнението на тази задача. Този 100% природен продукт е прекрасно допълнение към балансираното хранене и повишената двигателна активност. Благодарение на тройната комбинация от висококачествени стандартизирани екстракти на Поликозанол (Policosanol), Ниацин (Niacin) и Бета-глюкан (Beta-glucan) той допринася за:

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е дори за диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция. Действа постепенно. За постигане на оптимални резултати се препоръчва по-продължителен прием.

borola
Споделяне