Как добрият (HDL) холестерол помага и за справяне с възпалителните реакции в тялото

Високите нива на холестерола се разглеждат като причина за отлагане по вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на липидни плаки, които водят до стесняването и втвърдяването на съдовете и развитие на атеросклероза с последващи случаи на тромбози, инфаркти и инсулти.

Липопротеините с висока плътност, известни като HDL, или добър холестерол, пренасят липидни молекули от съдовете към черния дроб и помагат срещу формирането и наслояването на въпросните опасни плаки в артериалните кръвоносни съдове. Напоследък се обръща все по-сериозно внимание и на още една особеност на добрия холестерол – неговата противовъзпалителна функция.

Възпалителните реакции в организма са процеси, чрез които имунната система възпрепятства навлизането и елиминира дейността на вече навлезли в тялото патогенни микроорганизми. Освен това чрез възпалителните реакции се дава сигнал за разпознаване на увредени телесни тъкани и стимулиране на последващото им оздравяване и др. Регулирането на възпалителните реакции се извършва под строг контрол.

Специалистите са открили и доказали важната роля на липопротеините с висока плътност (добрият холестерол) в активирането на специфични клетъчни структури, които регулират възпалителните реакции. Казано с прости думи – добрият холестерол в кръвта не само е показател, показващ липсата на риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, но е и важен защитен фактор, предпазващ от тежки и опасни възпалителни реакции.

Противовъзпалителната функция е още един фактор, показващ важната роля на добрия холестерол и това колко важно е поддържането му, за сметка на понижаването на стойностите на лошия (LDL) холестерол. Тези наблюдения затвърждават ползата от употребата на природният продукт Липибор, който доказано понижава опасния лош холестерол и способства за повишаване нивото на добрия холестерол в кръвта.
.

borola
Споделяне