холестерин и витамин д

Холестерин и витамин Д – изследване с неочакван резултат

Проучване на университета „Рокфелер“ в Ню Йорк, САЩ, преобръща представите за връзката между холестерин (холестерол) и витамин Д. Оказва се, че допълнителният прием на слънчевия витамин НЕ подобрява холестеролните нива в кръвта в краткосрочен план. Резултатите са публикувани в сп. Arterioesclerosis Thrombosis and Vascular Biology (ATVB). Повече подробности ще откриете в следващите редове.

Холестерин и витамин Д – главни герои в изследване с изненадващи резултати

Учените провеждат 8-седмично проучване сред 151 души с дефицит на витамин Д, разделени в две групи. За целите на проучването дават на участниците:

  • в първата група много високи седмични дози (50 000 международни единици [IU]) витамин Д в активната му форма витамин Д3 (холекалциферол)
  • във втората група – плацебо

Преди началото и след края на проучването изследователите измерват нивото на холестерол в кръвта на доброволците.

Резултатите са изненадващи. Въпреки компенсирането на дефицита и почти тройното увеличение на нивото на витамин Д в дозовата група, количеството на холестерол остава непроменено. Учените изтъкват, че откритието е революционно.
„Проведеното от нас проучване е първото, което доказва, че високите дози витамин Д не подобряват холестерола в кръвта, както се смяташе досега“. Това са думи на проф. Маниш Понда, който е главен автор на изследването.

Изследователите оценяват също ефекта на високите дози витамин Д върху по-сложни биомаркери, които количествено определят холестерола в кръвния серум

„Тези биомолекули, които понастоящем не се използват в рутинната клинична практика, също останаха непроменени“, казва проф. Понда.

Очаквано за учените повишаването на витамин Д води до увеличаване на калция и намаляване на паращитовидния хормон – основен регулатор на калциевата обмяна. Настъпилите промени са свързани с покачване на липопротеините с ниска плътност (LDL) или още „лош“ холестерол при участниците. „При доброволците, получили витамин Д и чиито тестове са показали увеличение на калция, се наблюдава 7% покачване на LDL холестерола. При тези, при които нивата на калция са се понижили или не са се променили, има по-малко покачване на „лошия“ холестерол“. За това информира проф. Понда.

Учените възнамеряват да задълбочат проучването по темата. Целта им е да сравнят дългосрочния ефект на пероралните добавки с витамин Д върху холестерола с този на ултравиолетовите лъчи.

Представихме проучването за холестерин и витамин Д. Сега е време да разкрием как да се регулират холестеролните стойности в кръвта

За постигане и поддържане на здравословни нива на холестерол в кръвния серум специалистите у нас препоръчват Липибор / Lipibor®. Това е изцяло природен продукт, съчетал в себе си силата на висококачествени екстракти от:

Съставките допълват и взаимно усилват действието си, а резултатът е:

Продуктът действа постепенно. За постигане на оптимални резултати е желателен по-продължителен прием. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Може да се закупи от аптеките в страната или да се поръча от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Споделяне