висок холестерол

Полезни и вредни млечни продукти при висок холестерол

Един от най-дискусионните въпроси относно здравословното хранене при висок холестерол е свързан с това как млечните продукти повлияват липидния профил, кои от тях са полезни и кои – вредни за хората с повишен холестерол и високи триглицериди. В предишни публикации сме изброявали хранителните продукти, с които може да се изгради максимално здравословна диета при висок холестерол.

В настоящата статия ще уточним как може да допълните тази диета с млечни продукти, заменяйки вредните сред тях с такива, които не нарушават здравословния баланс на липидния профил на кръвта.

Коя е най-важната особеност на диетата при висок холестерол и повишени триглицериди?

От най-съществено значение за хората, които имат триглицериди над нормата или повишен холестерол е да намалят приема на мазнини с храната си. Млякото и млечните продукти в естествения си вид са много богати на мазнини, включително на наситени мастни киселини, които най-силно допринасят за повишения липиден профил. Затова специалистите препоръчват избягване приема на тези пълномаслени млечни храни от хора с повишен холестерол и триглицериди и заменянето им с обезмаслени продукти.

Заменете пълномасленото мляко и млечни продукти с обезмаслени техни алтернативи

Най-удачният начин, по който да не се лишите от любимите си млечни продукти, спазвайки диета при висок холестерол, е като разчитате на техни нискомаслени аналози. Днес почти всеки вид прясно или кисело мляко, сирене или кашкавал има своя обезмаслена алтернатива, която няма да повиши липидния профил на кръвта ви и няма да компрометира стремежа към нормални стойности на триглицеридите и холестерола.

Заменете сметаната в менюто си с нискомаслено кисело мляко

Сметаната (течна или заквасена) придава пухкавост на много сладкиши и се ползва за направата на различни дресинги и супи. Тя обаче е много богата на мазнини, включително наситени мастни киселини и трансмазнини. Затова се препоръчва тя да се замени с нискомаслено кисело мляко, с което вкусът на храната ще се запази максимално автентичен, а стремежът към намаляване на холестерола и понижаване на триглицеридите в кръвта няма да се наруши.

Заменете маслото при готвене със зехтин

Много продукти, направата на които изисква включването на краве масло, изцяло запазват вкусовите си качества, ако то се замени със зехтин. От една страна, тази замяна допринася за намаляване количеството на наситени мазнини в храната, а от друга – повишава нивото на ненаситените мазнини и омега-3 мастните киселини. Те са естествено средство за контролиране на холестерола и поддържане на здравословен липиден профил на кръвта.

Кое е най-същественото допълнение към диетата при високи триглицериди и висок холестерол?

Към здравословното хранене при висок холестерол и триглицериди трябва да се добави и прием на продукти за поддържане на липидния профил в нормални граници. Изпитан, доказан и препоръчван от много специалисти такъв продукт е Липибор / Lipibor®. Благодарение на включените в състава му поликозанол, ниацин и бета-глюкан Липибор действа изключително успешно за понижаване на лошия LDL-холестерол и триглицеридите и за повишаване на добрия HDL-холестерол.

 

borola
Споделяне