митове за холестерола

Митове за холестерола – ето някои от тях

През годините са възникнали множество митове за холестерола, заради връзката му със сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. Тъй като е тема предизвикваща безпокойство и объркване за много хора, е от значение да се разбере истината. Затова в тази статия ще развенчаем някои от най-често срещаните митове за холестерола и ще ви предоставим фактите, от които се нуждаете, за да разберете по-добре същността на този липопротеин.

Всеки холестерол е „лош“ – мит или реалност?

Един от най-разпространените митове за холестерола е, че той е напълно вреден за тялото. Въпреки истинността, че високите нива на някои видове от мастната субстанция могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, не всеки холестерол е лош. Всъщност той е много важен и от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Това е жизненоважен компонент на клетъчните мембрани и се използва за синтеза на хормони като естроген и тестостерон.

Ключът към развенчаването на този мит, е разграничаването на различните видове холестерол. LDL (липопротеин с ниска плътност) холестерол често се нарича “лош”, тъй като високите му нива могат да доведат до натрупване на плаки в артериите, увеличавайки риска от сърдечно-съдови заболявания. От друга страна, HDL (липопротеини с висока плътност) холестерол е известен като “добър”, защото помага за отстраняването на LDL холестерола от кръвния поток, намалявайки риска от сърдечни и съдови проблеми.

Консумирането на храни, богати на холестерол, повишават нивата му

Много хора вярват, че консумацията на храни с високо съдържание на холестерол, като яйца и миди, автоматично ще повиши нивата му. Това обаче има по-малко влияние върху нивата на холестерола в кръвта, отколкото се смяташе досега. За повечето хора наситените и трансмазнините оказват по-голямо отрицателно влияние върху липопротеина, отколкото този от храната. Все пак е важно, да се фокусирате върху балансирана диета, която включва много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. Така ще успявате да поддържате здравословни нива на холестерола.

Приемът на лекарства е винаги необходим – един от неверните митове за холестерола

Друго често срещано погрешно схващане е, че всеки човек с висок холестерол трябва да приема лекарства за понижаването му. Да, те може да са необходими за едни, но не винаги са необходимост. Това се отнася особено, ако високият холестерол може да се управлява само чрез промени в начина на живот.

За много хора извършването на прости промени, като приемане на по-здравословна диета, увеличаване на физическата активност и отказване от тютюнопушенето, може да помогне за естествено намаляване нивата на холестерола. В повечето случаи това е напълно достатъчно и необходимостта от лекарства отпада. Разбира се, това трябва да се консултира с лекар специалист според индивидуалното състояние на човек.

Един от най-разпространените митове за холестерола – мъжете трябва да следят по-стриктно за нивата му

Според резултати от Центъра за здравна статистика на САЩ разпространението на висок общ холестерол сред възрастните граждани е 11,4%. В зависимост от пола на пациентите, картината изглежда по следния начин: 10,5% от мъжете и 12,1% от жените са с висок общ холестерол. Това се дължи на факта, че при навлизане в менопауза организмът на дамите намалява производството на хормона „защитник“ – естроген. Това обстоятелство изравнява риска от сърдечно-съдови заболявания и при двата пола.

Развенчахме някои митове за холестерола, а ето и природно решение за контрол и превенция

Липибор / Lipibor® е изцяло природен продукт за здравословни нива на холестерол в кръвта. Той е отлично допълнение към здравословните препоръки за регулиране на липидния профил. Мощният му ефект се дължи на рационалната комбинация от три активни съставки, действащи като природни статини – бета глюкан, ниацин и поликозанол. Те са съчетани така, че взаимно да се допълват и да подсилват действието си. Резултатът при редовен прием е намаляване на общия и LDL холестерола, повишаване на HDL холестерола и намаляване на риска от развитие на атеросклероза. Натуралното средство може да се приема в комбинация и с други препарати, понижаващи холестерола. Изцяло природният състав гарантира високия профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти. Подходящ е за продължителна употреба, като в дългосрочен план оказва благоприятен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система.

Потърсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където често има атрактивни промоции.

borola
Споделяне