триглицериди

Лоши навици, които водят до повишени триглицериди

Триглицеридите са мазнини, които са важни за правилното функциониране на организма, но в определени количества. Високите им нива се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

Всеизвестен е фактът, че триглицеридите могат да се повишат от храните, които консумираме. Но те могат да се произвеждат и в черния дроб, вследствие на консумацията на храни, които съдържат скорбяла и бяла рафинирана захар.
Независимо дали се произвеждат от организма, или се приемат с храната, тази енергия или се използва, или се складира. Когато организмът не съумява да използва всички триглицериди за енергия, той ги складира в мастните клетки.
И също както холестерола, триглицеридите могат да запушат артериите и да доведат сърдечно-съдови усложнения. Затова е важно да преосмислим какъв начин на живот водим и дали някои от навиците ни в ежедневието не са основна причина за повишени нива на триглицериди в кръвта.

4 навика, които е вероятно да доведат до повишени триглицериди

Навик № 1: Редовна консумация на подсладени напитки

Бялата захар и фруктозата, които се използват за подслаждане на тези напитки, доказано повишават нивата на триглицериди в кръвта. Високата калорийност на тези напитки, освен триглицеридите, е възможно да повишат и теглото.
Ако сте избрали за тяхна алтернатива напитки без захар с добавени изкуствени подсладители, то добре е да знаете, че е по-малко вероятно да повишат нивата на триглицеридите, но със сигурност най-добрият избор за утоляване на жаждата остава чистата питейна вода. Добавете парче лимон или лайм за свеж аромат.

Навик № 2: Консумация на бели храни – бял хляб, паста, ориз

Също както бялата захар, тези храни могат да повишат нивата на триглицериди в кръвта.
Вместо тях изберете здравословна алтернатива – пълнозърнеста паста, пълнозърнест хляб и кафяв ориз.

Навик № 3: Пържени и панирани храни

Този начин на приготвяне на храната отдавна е признат за вреден и значително повишава нивата на триглицеридите в кръвта. Това се дължи на вредата от загряване на мазнините, които при високи температури могат да станат дори канцерогенни.
Вместо да пържите храната, прилагайте по-здравословни кулинарни методи на приготвяне като на пара или на грил.

Навик № 4: Злоупотреба с алкохолни напитки

Всички видове алкохол могат да повишат нивата на триглицеридите в кръвта. За да избегнете вредното въздействие от алкохола си поставете лимит от не повече от една напитка дневно за жени и не повече от две за мъже.

Подходящо средство срещу високи триглицериди

Спазването на подходящ хранителен режим може да съдейства за намаляване на нивата на триглицеридите в кръвта. Но най-сигурни резултати се постигат чрез прием на природния продукт Липибор / Lipibor®, чието действие се дължи на трите естествени съставки – поликозанол, ниацин и Бета-глюкан.
Липибор е тромбоцитен антиагрегант и предпазва от развитие на атеросклероза. Прилага се и като средство за намаляване на лошия холестерол.

borola
Споделяне