триглицериди

Високи триглицериди – храни, които да избягвате

По същия начин, както всеки човек има нужда от определени количества холестерол в организма си за осигуряване на добро здраве, така има нужда и от определени количества триглицериди. Те са една от основните форми на мазнини в организма и тялото ги използва предимно за енергия.

Но високите им нива повишават риска от сърдечни заболявания и могат да бъдат ясен сигнал за наличие на метаболитен синдром.

Високи триглицериди – храни, които могат да влошат състоянието

Зеленчуци, съдържащи скорбяла

Когато имате установени високи нива на триглицериди в кръвта, някои зеленчуци могат да влошат положението, противно на очакванията. Ограничете максимално приема на зеленчуци, които съдържат скорбяла – царевица, грах, боб, леща, картофи, тиква, ряпа, целина, карфиол и др. Причината е, че излишъкът на нишесте в организма се превръща в мазнини и повишава нивата на триглицеридите. Съществуват достатъчно други зеленчуци, които могат да бъдат добавени към хранителния режим.

Плодове

Без съмнение плодовете са приети за здравословна храна, източник на ценни витамини и минерали. Но когато имате високи нива на триглицериди в кръвта, е добре да ограничите приема на плодове до максимум два-три плода дневно. Така ще намалите приема на плодова захар (фруктоза), която в големи количества е възможно да доведе до повишаване нивата на триглицеридите, сочат изследвания.

Трансмазнини

Храните, които съдържат трансмазнини, освен холестерола, повишават и нивата на триглицеридите. За такива се смятат храните, преминали през процес на хидрогениране. Този процес се извършва чрез обработване на течни масла с водород, което им придава твърда консистенция и подобрява както текстурата, така и срока на годност, но влошава значително хранителните им качества.

Рафинирани въглехидрати и алкохол

Специалисти по хранене съветват да се заменят рафинираните прости въглехидрати с пълнозърнести храни. Например вместо бяло брашно и продукти, произведени от него (бял хляб, паста, тестени закуски и др.) предпочитайте по-здравословни алтернативи, като пълнозърнести продукти.

Рафинираните въглехидрати повишават кръвната захар, стимулират производството на инсулин, който от своя страна повишава нивото на триглицеридите в кръвта.

От друга страна прекаляването с алкохол също води до повишаване нивата на триглицеридите. И това се дължи на високото захарно съдържание на алкохолните напитки. Изобщо прекаляването със захарта, независимо от какъв източник идва тя, е проблем за организма.

Ефективно средство за регулиране нивата на триглицеридите по безопасен начин

Много хора предпочитат да изберат природната алтернатива на лекарствените препарати. Все пак когато става въпрос за здравето, от най-голямо значение е безопасността.

За тези хора е създаден продукт на природна основа, който по естествен начин понижава нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта. В комбинация с правилния хранителен режим, Липибор / Lipibor® трайно регулира нивата на холестерола и триглицеридите. Ефектът му се дължи на трите природни съставки, които взаимно се допълват – ниацин, Бета-глюкан и поликозанол.

borola
Споделяне