кето диета холестерол

Кето диета – висок холестерол и сърдечно-съдов риск

Популярната кето диета (кетогенна диета) може да причини сериозни проблеми с нивата на холестерол и сърдечно-съдовото здраве в дългосрочен план. Учените свързват хранителния режим с по-високи стойности на „лош“ холестерол и удвоен риск от сърдечно-съдови събития като инфаркти и инсулт.

Повече за проучването

Проучване, представено на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология и Световния конгрес по кардиология, установява , че „кето-подобната“ диета може да бъде свързана с известни рискове за сърцето. Става въпрос за по-високи кръвни нива на липопротеините с ниска плътност (LDL холестерол) и удвоен риск от сърдечно-съдови инциденти като стенокардия, запушени артерии, инфаркт и инсулт.

Изследователите са използвали данни от UK Biobank и са идентифицирали 305 участници, които посочват, че диетата им през 24-часовия отчетен период е с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Тези участници са категоризирани по възраст и пол и сравнени с 1220 души, които се придържат към стандартна диета.

За целите на проучването изследователите дефинират кето диетата, като режим, в който повече от 45% от общите дневни калории са от мазнини, а под 25% са от въглехидрати. Определят я като „кето подобна“, защото позволява малко повече въглехидрат и по-малко мазнини от стриктната кетогенна диета. В графата на придържащите се към „стандартна диета“ попадат хора, които не отговарят на тези критерии и се хранят по-балансирано.

В сравнение с участниците на стандартна диета, тези на кетогенна имат значително по-високи нива на LDL или „лош“ холестерол. Отчетени са и други рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване и тютюнопушене. Изследователите заключват, че 9,8% от участниците на кето диета са преживели ново сърдечно събитие. За сравнение 4,3% от хората на стандартна диета са пострадали от сърдечно-съдов инцидент.

Кето диета, холестерол и сърдечно-съдов риск

Идеята на ниско въглехидратната, високо мазнинна диета е приемът на въглехидрати да е толкова малък, че метаболизма на тялото да разгражда мазнините и да ги превръща в енергия. Кето диетите са известни като средство за отслабване заради способността им да изгарят мазнини. Но темата за безопасността на този хранителен режим е спорна, главно заради потенциалните рискове за сърдечно-съдовото здраве. Една от причините е, че някои храни с високо съдържание на мазнини, например червеното месо, стимулират възпалението в тялото. Доказаният възпалителен характер на тези продукти автоматично ги прави неблагоприятни за сърдечно-съдовата система, когато са консумирани в големи количества.

Друга опасност, свързана с кето диетата, е че в дългосрочен план повишава нивата на холестерол. Това е предпоставка за развитие на атеросклероза. Заболяването води до втвърдяване или дори запушване на стените на кръвоносните съдове. Основните предпоставки за инфаркт и инсулт са високите нива на холестерол, възпаление и триметиламин N-оксидът (TMAO). Тъй като кето диетата се свързва с покачване на трите споменати показателя, учените изказват съмнения относно безопасността й в дългосрочен план.

Природно средство за регулиране на холестерола и понижаване на сърдечно-съдовия риск

При висок холестерол експертите у нас препоръчват комбинация от балансирано хранене, редовна физическа активност и прием на Липибор / Lipibor®. Това е изцяло природен продукт, който овладява един от най-съществените рискови фактори за сърдечното здраве – високият LDL холестерол.

Формулата съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10 mg и Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg. Съставките действат в перфектен синхрон и регулират липидния профил в дългосрочен аспект.

Приемът е удобен – препоръчителната начална доза е 1 капсула по време на вечеря или преди лягане. Продуктът е напълно безопасен и не притежава странични ефекти. Може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне