висок холестерол при жените

Висок холестерол при жените – кои са причините?

Вероятно не сте наясно, но всъщност причините за поява на висок холестерол при жените се различават от тези при силния пол. Това се дължи на някои деликатни състояния през които преминават дамите, като промяна в хормоните, прием на медикаменти и наличие на заболявания, характерни само за тях. Вижте кои са те и как адекватно да се редуцират стойностите на мастната субстанция в кръвта.

Хормонално влияние – предпоставка за поява на висок холестерол при жените

Един важен фактор, допринасящ за високи нива на холестерол при жените, са хормоналните промени. Те често са провокирани от определени състояния, през които само жената преминава. На първо място ще посочим бременността, този прекрасен, но понякога с множество предизвикателства период. През него нивото на естроген значително се повишава, заради развиващата се плацента. За да подготви организмът на бъдещите майки за раждането, тя започва усилено да синтезира основния женски полов хормон. А той от своя страна повишава количеството холестерол в кръвта на родилките. Друг деликатен период, с който се сблъскват жените и през който се бележи ръст в холестерола е менопаузата. Отново виновник е естрогенът. Докато нивото на този важен полов хормон намалява, холестеролът драстично се увеличава.

Здравословни състояния, като причина за висок холестерол при жените

Някои здравословни състояния могат да повлияят на нивата на холестерола при жените. Състояния като синдром на поликистозни яйчници, хипотиреоидизъм и диабет могат да повлияят на липидния метаболизъм и да доведат до повишени нива на мастната субстанция. Ще обърнем внимание повече на проблема с щитовидната жлеза, който е по-често срещан при жените, отколкото при мъжкия пол. Намалената функция на жлезата се характеризира с намалено понижено производство на тиреоидни хормони. Когато техните стойности са ниски, черният дроб не може качествено да пречиства кръвта. Пряко следствие от това е наличието на висок холестерол в кръвта на засегнатите от дисфункция на щитовидната жлеза жени.

Прием на медикаменти – предразполагащ фактор за висок холестерол при жените

Редовният прием на противозачатъчни таблетки за предпазване от нежелана бременност и лечение на някои заболявания е сред основните фактори за висок холестерол при жените. Причината е, че пероралните контрацептиви са разработени на базата на синтетичен естроген. А както вече споменахме, има свойството да влияе върху нивото на холестерол в кръвната плазма на дамите. По същия начин хормонозаместителната терапия (ХЗТ), често предписвана за облекчаване симптомите на менопауза, като горещи вълни и вагинална сухота, също може да повлияе нивата на холестерола в негативен аспект. Приемът на някои лекарства при тревожност или депресия могат да доведат до наддаване на тегло, което е сериозна предпоставка за поява на дислипидемия.

Природно средство за регулиране на висок холестерол при жените

Жените трябва да вземат предвид специфичните причини, които могат да доведат до покачване на холестерола в организма и своевременно да предприемат мерки за поддържане на мастната субстанция в оптимални нива. Понижаването на високия холестерол е постижимо с повишаване на двигателната активност, придържане към балансирана диета и приема на Липибор / Lipibor®. Мощната тройна комбинация от висококачествени стандартизирани екстракти от поликозанол, ниацин и бета-глюкан, доказано понижава „лошия“ (LDL) и повишава „добрия“ (HDL) холестерол. Дълговременната употреба не крие риск за здравето, заради високия профил на безопасност. Природното средство е икономически изгодно, тъй като се приема само по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане.

Потърсете в аптечната мрежа или закупете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне