hdl високи стойности

HDL – и прекалено високи стойности не са на добре!

Поддържането на твърде високи стойности на „добър“ HDL холестерол крие риск за здравето на жените след менопауза. На пръв поглед това противоречи на логиката, но е факт. Доказва го проучване на американски учени. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на сп. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (ATVB).

HDL с оглед на неговите опасно високи стойности

Изследването е проведено сред близо 1400 постменопаузални жени, а данните от него са повече от категорични.
За изненада на учените дамите с по-високи нива на HDL холестерол са по-предразположени към развитие на плаки в каротидните артерии. Въпросните артерии доставят богата на кислород кръв към мозъка. Когато мозъчният кръвоток бъде намален или блокиран, опасността от мозъчен удар (инсулт) се увеличава.

Проучването не разглежда честотата на сърдечен удар (миокарден инфаркт) и сърдечно-съдов инцидент при жените.

„Смятахме, че когато става въпрос за „добър“ HDL холестерол, и при жените в постменопауза важи правилото, че повечето е по-добре. Оказа се обаче, че това не е съвсем така. По всичко изглежда, че трябва да преразгледаме ролята на HDL холестерола за здравето на тази група от жени“. Коментарът е на д-р Карол Уотсън, директорка на Програмата за женско здраве в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA).

Уотсън не отрича безспорният факт, че прекалено ниският HDL холестерол (под 40 mg/dl) е опасен

Както вече стана ясно, и твърде високият „добър“ холестерол крие своите опасности. Това се потвърждава и от други изследвания.

Според проучване от 2016 г. сред повече от 630 000 души много високите стойности на HDL холестерол излагат на риск живота и здравето. Данните сочат, че мъжете и жените с „добър“ холестерол над 90 mg/dL са изложени на по-висока опасност от смърт от тези, чиито стойности са близки до средните.

„Сам по себе си HDL холестеролът наистина е добър. Той обаче е като хамелеон, който се променя според ситуацията. Съществува реална опасност да навреди на здравето, когато средата не е добра. Например прекалено високият HDL холестерол е рисков за хората с компрометирано здравословно състояние, които имат хронично възпаление на кръвоносните съдове“, казва в заключение д-р Уотсън.

Регулиране на много високи стойности на HDL холестерол

Липибор / Lipibor® е точното средство за нормализиране на холестерола (както „добрият“ HDL, така и „лошият“ LDL). Неговата формула е специално разработена да регулира липидите (мазнините) в кръвта и да подпомага изчистването на плаки от най-големите кръвоносни съдове.

Всяка капсула осигурява висококачествени стандартизирани екстракти на поликозанол 10 mg, ниацин 10 mg и бета-глюкан 300 mg. Трите съставки се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Приемът е удобен – по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане. Продуктът е напълно безопасен и не притежава странични ефекти. Подходящ е за диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция. Наличен е в аптеките в страната. Може да бъде поръчан веднага от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне