повишен холестерол

Може ли диабетът да е причина за повишен холестерол?

Диабетът е комплексно заболяване, което може да доведе до разнообразни усложнения. Едно от тях е влошаването на липидния профил на кръвта. Доказателство за това са честите случаи на диабетици, при които се установява повишен холестерол и високи триглицериди.

Как високата кръвна захар става причина за повишен холестерол?

До диабет се стига в 2 основни случая:

  • когато тялото не може да произведе достатъчно количество инсулин
  • когато клеките не успяват да го ползват пълноценно, т.е. налице е инсулинова резистентност

Първосигнално повечето хора свързват инсулина само с ролята му в усвояването на глюкозата. Този хормон обаче повлиява и метаболизма на мазнините и извличането на енергия от тях. Затова при проблеми със синтезата и използването на инсулина е нормално да се отчита не само висока кръвна захар (хипергликемия), но и проблеми с холестерола и триглицеридите. Според специалистите наличието на неусвоен от клетките инсулин в кръвта е сред причините за поддържането на висок липиден профил.

С най-голяма честота при диабетиците се срещат състояния като високи триглицериди и нисък добър холестерол (HDL). Много често ниският HDL-холестерол е причина за повишаване на лошия холестерол (LDL) и развитието на хиперхолестеролемия. Общият резултат води до обилно отделяне на липидна плака по стените на кръвоносните съдове и поява на атеросклероза. Това заболяване е основна причина за сърдечно-съдови проблеми като инфаркт и инсулт. Според данни на Американската диабетна асоциация над 65% от диабетиците развиват подобни животозастрашаващи състояния.

Важно за диабетиците: ето как успешно можете да поддържате холестерола си в норма

Доказаната връзка между диабета и състояния като повишен холестерол и високи триглицериди не означава, че диабетиците не могат да си спестят тези усложнения. Напротив, всеки човек с диабет може успешно да поддържа нормален липиден профил на кръвта. При това с помощта на природни и напълно безвредни продукти.

Такъв продукт е Липибор / Lipibor®. Той има доказано благоприятно действие при повишен холестерол и триглицериди и може да се приема от диабетици без никакъв риск. Няма установени негативни взаимодействия с лекарства като дори има допълващ ефект при прием на медикаменти за намаляване на холестерола.

 

borola
Споделяне