факти за холестерола

Интересни факти за холестерола – разберете повече

Съществуват някои интересни факти за холестерола, които разкриват неговата сложност и значение за нашето здраве. Въпреки, че когато се говори за тази мастна субстанция, често се разглежда негативно, всъщност тялото се нуждае от нея, за да функционира. Затова и в тази статия ще се опитаме да обясним как той влияе върху цялостното ни благосъстояние.

Неочаквани факти за холестерола

Знаете ли, че тялото всъщност се нуждае от холестерол? Един от най-интригуващите факти за холестерола е, че той е много важен за извършването на различни телесни функции. Тялото използва холестерола, за да произвежда хормони, витамин D и вещества, които помагат за по-лесното смилане на храната. Без холестерол клетките не биха могли да поддържат структурата си. Едва когато нивата му са дисбалансирани, могат да възникнат проблеми.

Друга изненадваща информация в нашата колекция от факти за холестерола е, че черният дроб произвежда около 80% от липопротеина в тялото. Само малка част идва от храната. Това означава, че дори ако спазвате строга диета за нисък холестерол, тялото ви пак ще синтезира такъв, от който се нуждае, за да функционира правилно.

Двойната природа на холестерола – добър срещу лош

Един от най-интригуващите факти за холестерола е, че той съществува в две основни форми – липопротеин с ниска плътност (LDL) и липопротеин с висока плътност (HDL). LDL често се определя като “лош” холестерол, тъй като високите нива могат да доведат до натрупване на плаки в артериите, увеличавайки риска от сърдечни заболявания и инсулт. За разлика от това, HDL е известен като „добър“ холестерол, тъй като помага за транспортирането на холестерола обратно в черния дроб, отстранявайки излишния от организма. По този начин намалява риска от сърдечно-съдови проблеми. Тази двойственост подчертава значението за поддържане на здравословен баланс между тези два типа.

Генетиката играе важна роля – един от значимите факти за холестерола

Друг завладяващ аспект на холестерола е неговия генетичен компонент. Състояния като фамилна хиперхолестеролемия могат да доведат до значително повишени нива на холестерол поради наследствени черти, засягащи около 1 на 200 души. Това генетично предразположение може да се окаже сериозно предизвикателство за хората да управляват нивата му само чрез диета и начин на живот. Което подчертава необходимостта от персонализирани медицински подходи.

Хранене и физическа активност – истината зад интересните факти за холестерола

Докато генетиката играе роля, изборът на начин на живот значително влияе върху нивата на холестерола. Включването на здравословни мазнини като тези в зехтина, ядките и рибата може да помогне за понижаване нивата на LDL, като същевременно повишава HDL. Освен това редовната физическа активност не само помага за поддържане на здравословно тегло, но също така подобрява цялостния липиден профил чрез повишаване нивата на HDL. Това подчертава, че проактивните промени в начина на живот могат да бъдат ефективни инструменти за управление нивата на холестерола.

Прием на природен продукт за оптимални нива на холестерола

На българския пазар съществува уникалната по рода си, научно доказана комбинация от ниацин, бета глюкан и поликозанол за понижаване на холестерола. Успешен начин за контрол над холестерола е приемът на Липибор / Lipibor®. Това е природен продукт, който спомага за понижаване на общия и „лошия“ холестерол, като същевременно повишава „добрия“. Подходящ за употреба като помощно средство при промяна на храненето и начина на живот с цел намаляване завишените холестеролни нива. Редовно приеман предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Икономически изгоден е като се дозира лесно и удобно, само по по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане. Потърсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне