липопротеини с висока плътност

Липопротеини с висока плътност – невинаги са „добри“

Действително не всички липопротеини с висока плътност (HDL или „добър“ холестерол) са „добри“. До това заключение стигат испански учени от медицинския изследователски институт Hospital del Mar (IMIM) в Барселона. Резултатите от проведеното от тях изследване са публикувани в сп. Metabolism: Clinical and Experimental.

В проучването, което открива, че не всички липопротеини с висока плътност са „добри“, се включват изследователи от…

  • Център за биомедицински изследвания на сърдечно-съдови заболявания (CIBERCV) в Мадрид
  • Център за биомедицински изследвания на физиопатология на затлъстяването и храненето (CIBEROBN) в Мадрид
  • Консорциум за биомедицински изследвания по епидемиология и обществено здраве (CIBERESP) в Мадрид
  • Институт за биомедицински изследвания August Pi i Sunyer (IDIBAPS) в Барселона
  • Институт за биомедицински изследвания Bellvitge (IDIBELL) в Барселона
  • Изследователски институт към Hospital de la Santa Creu i Sant Pau в Барселона
  • Университетска болница в Сарагоса

Учените анализират генетични параметри, определящи размера на липопротеините с висока плътност. След това изследват връзката им с риска от развитие на остър инфаркт на миокарда (сърдечен удар). Изводът от анализа на данните е, че:

  • генетичните параметри, отговорни за генерирането на по-големи високоплътни липопротеини в кръвта, са пряко свързани с по-висок риск от инфаркт
  • генетичните параметри, отговорни за образуване на по-малки високоплътни липопротеини, са свързани с по-малък риск от инфаркт

Има права причинно-следствена връзка между размера на холестеролните HDL частици и появата на инфаркт

„Хората с големи високоплътни липопротеини в кръвта са изложени на по-голям риск от животозастрашаващото състояние. За да се намали опасността от сърдечен удар, е нужно да се повиши нивото на малките по размер холестеролни HDL частици“. Думите са на водещия автор на изследването д-р Робърт Елосуа. Той е координатор на изследователската група по сърдечно-съдова епидемиология и генетика на:

  • Медицински изследователски институт Hospital del Mar в Барселона
  • Център за биомедицински изследвания на сърдечно-съдови заболявания (CIBERCV) в Мадрид
  • Университет на Вик – Централен университет на Каталуния (UVic-UCC)

„Изследването поставя нови терапевтични цели в областта на сърдечно-съдовите заболявания, като установява критичната роля на големите HDL холестеролни частици в появата на инфаркт“. Заключението е на д-р Алберт Пратс. Той е член на изследователската група по сърдечно-съдова епидемиология и генетика на изследователски институт Hospital del Mar в Барселона.

Повишаване нивото на добрите липопротеини с висока плътност и намаляване на сърдечно-съдовия риск с…

Липибор / Lipibor® – природно средство № 1 на българския пазар за здравословни нива на холестерола. Продуктът представлява високоефективна комбинация от природни съставки с доказан ефект върху регулирането на липидите (холестерол и триглицеридите) в кръвта.

Със силата на екстрактите от Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10mg и Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg това природно средство способства за:

Напълно безопасен, без странични ефекти. Прекрасно допълнение към балансираната диета и повишената физическа активност. Наличен в сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg и в аптечната мрежа.

borola
Споделяне