холестерол диета

Може ли да се овладее високият холестерол само с диета?

Известно е, че контролирането на високия холестерол е свързано със започване на здравословна диета, спорт и отказване от вредните навици. Но може ли да не правим всички тези промени в начина си на живот, а само да следваме балансиран режим на хранене? Нека намерим отговора на този въпрос заедно!

Истината за холестерола

Холестеролът е жизненоважна субстанция, необходима за образуване на мембраните на клетките, хормони, витамини и жлъчни соли. Съществуват два вида холестерол – липопротеин с ниска плътност (LDL) и липопротеин с висока плътност (HDL). LDL е основният преносител на холестерол в кръвта и често е наричан „лош” холестерол. Наименованието си получава поради това, че високите му нива в кръвта водят до отлагане на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Това води до стесняване на просвета им и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Обратно, HDL се нарича „добър” холестерол, тъй като изчиства натрупаните плаки и ги връща обратно в черния дроб.

Както научихте, проблемът идва от високите нива на „лош” холестерол. Те са в резултат на редица вътрешни и външни фактори. Някои хора с фамилна предразположеност, от определени раси, пол и възраст са по-уязвими към повишаване на холестерола. При други, той се дължи на житейските навици. Един от тях е нездравословно хранене.

Може ли високият холестерол да се контролира само с диета?

Подходът за намаляване на високия холестерол е комплексен, като включва здравословни промени в двигателната активност и начина на хранене. За някои хора само балансираната диета може да окаже огромно влияние.

Според Лин Гартън, съветник по диетология към благотворителната организация HEART UK, степента на понижаване на холестерола зависи от много диетични фактори. Към тях спадат качеството на спазваната диета, видът на направените промени и колко дълго се следват.

За някои хора обаче, само диетичните промени не биха били достатъчни. Това са хората с много високи стойности на холестерола, тези в напреднала възраст, и страдащите от диабет, високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания. Тези групи хора се нуждаят от продукти, понижаващи холестерола, които да допълнят здравословните промени в начина на живот.

Природен продукт за усилване на ефекта от диетата при висок холестерол

За ефективен и дълготраен контрол на холестерола, специалистите съветват здравословният режим на хранене и спорт да се комбинират с Липибор / Lipibor®.

Продуктът представлява природна алтернатива на конвенционалните медикаменти за понижаване нивата на холестерола. В съдържанието му се открива комбинация от висококачествени стандартизирани натурални екстракти на бета глюкан, ниацин и поликозанол. Те взаимно се допълват и усилват ефектите си за регулиране на холестерола чрез:

  • понижаване на общия холестерол
  • намаляване нивата на LDL и VLDL холестерол
  • повишаване на HDL холестерол

Благодарение на ефектите си, продуктът спомага за предпазване от атеросклероза и намалява риска от развитие на други сърдечно-съдови заболявания. Може да се приема от диабетици, хора с чернодробни заболявания и в напреднала възраст. Има синергично действие и с други продукти срещу висок холестерол и не проявява противопоказания.

borola
Споделяне