билки при висок холестерол

Билки при висок холестерол – природата има отговор за всичко!

Природата предлага изобилие от билки при висок холестерол, които могат да помогнат за намаляване нивата му, насърчавайки здравето на сърцето. Въпреки че често се предписват лекарства за управление на липопротеините, много хора се обръщат към естествените средства като алтернативен или допълнителен подход. Затова, ако и вие сте от тях, то тази статия е напълно подходяща за вас. Не пропускайте!

Една от мощните билки при висок холестерол е чесъна

Доказано е, че активната съставка в чесъна алицин, намалява нивата на холестерола и предотвратява окисляването на LDL (липопротеин с ниска плътност), често наричан “лош” холестерол. Окисленият LDL често е причина за натрупване на плаки в артериите, увеличавайки риска от сърдечни заболявания и атеросклероза.

Проучвания показват, че редовната консумация на чесън може да доведе до значително намаляване нивата на общия холестерол. Друго негово предимство е, че той потиска ензима, отговорен за синтеза на триглицеридите в черния дроб, като по този начин намалява тяхното производство. Освен това, чесънът повишава активността на липопротеин липаза, ензим, който е от решаващо значение за разграждането на триглицеридите, циркулиращи в кръвта. Независимо дали се консумира суров, варен или под формата на добавка, той е универсална и ефективна билка, която трябва да се разглежда като част от режим за понижаване на холестерола.

Екстракт от листата на Артишок – една от изненадващите билки при висок холестерол

Този екстракт действа чрез потискане на ензима, отговорен за производството на холестерол в черния дроб, което от своя страна води намаляване нивата на общия протеин. От друга страна, редовната употреба на билката помага за увеличаване производството на жлъчка, което подпомага храносмилането на мазнините, а това допълнително смъква липопротеина с ниска плътност. Клинични проучвания показват, че приемането на екстракт от листа на Артишок може да доведе до значително намаляване на LDL холестерола и повишаване на HDL (липопротеини с висока плътност), често наричан “добър” холестерол. Това двойно действие го прави мощен инструмент за естественото управление на мастната субстанция. Интересен факт е, че тази билка се използва от векове в традиционната медицина за лечение на проблеми и с черния дроб и жлъчния мехур.

Сминдух – билката от древността за понижаване на холестерола

Семената на сминдух са богати на разтворими фибри, които образуват гелообразно вещество в храносмилателния тракт, улавяйки холестерола и триглицеридите, и предотвратявайки тяхното усвояване. Редовната консумация на билката е свързана със значително намаляване нивата на триглицеридите и подобряване на общия липиден профил.

Куркума – една от универсалните билки при висок холестерол

Куркумата, известна със своя жив жълт цвят и широка употреба също е и мощна билка при висок холестерол. Активното съединение в състава й, куркумин, има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване нивата на холестерола. Как обаче? Куркуминът действа, като повишава способността на черния дроб да отстранява LDL холестерола от тялото, както и като предотвратява неговото окисляване. Последното е основен фактор за втвърдяване на артериите. В Индия куркумата се използвала от хиляди години не само като подправка, но и като лечебна билка в аюрведичните практики, особено заради нейните противовъзпалителни свойства.

Природно решение като допълнение към посочените билки при висок холестерол

Все повече специалисти у нас препоръчват на своите пациенти Липибор / Lipibor® при висок холестерол. Този природен продукт съдържа оптимални количества екстракти на поликозанол, ниацин и бета-глюкан. Всяка съставка поотделно действа за регулиране на холестерола, а в съчетание и трите съставки взаимно усилват и допълват ефектите си. Натуралното средство регулира липопротеините в кръвта, като понижава „лошия“ холестерол (LDL) и повишава „добрия“ (HDL).

Дълговременната употреба не крие риск за здравето, заради високия си профил на безопасност. Друга негова полза е, че е икономически изгоден тъй като се приема само по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане. Потърсете в аптеките или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне