бета-глюкан

Бета-глюкан – ползите, които ни носи

Бета-глюкан – това е истинско богатство. Знаете ли, че той помага да не приемате толкова калории, колкото обикновено сте свикнали? Това означава, че стомахът ви се чувства сит, а червата ви са достатъчно пълни, без да преяждате. А, сега – нека научим още интересни факти за него!

Бета-глюкан и неговите ползи

  • Осигурете си по-дълготрайно усещане за ситост. Приемът на бета-глюкан предизвиква освобождаване на хормони, отговорни за чувството на ситост, което гарантира по-ранното усещане за такава и ви предпазва от по-голям прием на храна. Бета-глюканът също ефективно помага при коригиране на теглото като го постига чрез регулиране функциите по отношение на ситостта, холестерола и нивата на кръвна захар.
  • Понижете по естествен път холестерола. Проучвания сочат, че разтворимите фибри ефективно се борят срещу лошия холестерол чрез свързване на жлъчните киселини и холестерола. И всичко това – без странични ефекти!
  • Активирайте имунната си система. Доказано е, че бета-глюканът има имуномодулиращ ефект. Това означава, че той активира макрофагите в стените на тънките черва – следователно, те могат да реагират по-бързо и по-добре на различни патогени, бактерии и вируси.
  • Регулирайте нивата на кръвната захар. Приемът на бета-глюкан може да предотврати появата на диабет тип 2. В допълнение, фибрите също могат да предотвратят и високото кръвно налягане.

Полезен ли е бета-глюканът?

Да, бета-глюканът е изключително здравословен – той е лесноразтворим и има множество положителни ефекти върху тялото. В проучвания е установено, че бета-глюканите са имуномодулатори, а също така предотвратяват появата на инфекции.

По отношение на затлъстяването, трябва да се подчертае, че бета-глюканите могат да повишат усещането за ситост и да имат положителен ефект върху нивата на холестерола и кръвната захар.

Как се усвоява бета-глюканът от тялото?

Той е основно несмилаем и затова преминава лесно през стомаха, докато стигне до тънките черва. И се набавя чрез правилния продукт и храна, и е изключително полезен за имунната система.

Кои храни имат високо съдържание на бета-глюкан?

Бета-глюканът е изследван обстойно поради положителното му въздействие върху тялото, а това са и храните, които имат добро съдържание на него.

  • Овесени продукти. Овесените ядки се считат за храната с най-високо съдържание на бета-глюкан. А, овесените трици са най-добрият избор! Изберете ги за закуска, която ще ви държи сити дълго време и ще поддържа сърдечно-съдовата ви система, и чревната флора здрави.
  • Ечемик. Той също се смята за един от най-добрите източници на бета-глюкан. Още в Древен Египет, той е бил основна и незаменима храна, благодарение на фибрите, които съдържа в себе си.
  • Водорасли. Не толкова популярни у нас, но въпреки това толкова полезни. В зависимост от сорта си, водораслите съдържат между 10 и 100 пъти повече витамини и минерали, отколкото сухоземните растения и различните животински продукти. При зелените и кафявите водорасли, бета-глюканът изобилства!
  • Гъби. Освен вкусни, те са и много здравословни. Твърди се, че те имат множество ползи за здравето – антивирусни, антибактериални и дори предотвратяват появата на тумори. А, за да се снабдите с необходимото количество бета-глюкан, заложете на сорта Шийтаке, където то е най-високо.

За още полезна и интересна информация – следете нашия блог, в който ще научавате нови неща, за да сте по-информирани за вашето здраве!

Бета-глюкан и още нещо за здравословни нива на холестерола

Осигурете си ниски нива на холестерол само с един природен продукт – Липибор / Lipibor®. С това натурално средство, което има доказан ефект, вие ще поддържате нивата на холестерол в норма, както и тези на триглицеридите в кръвта. Рационалната му комбинация от ниацин, поликозанол и бета-глюкан съдейства за изчистване на натрупаните плаки по кръвоносните съдове, понижава лошия и увеличава добрия холестерол. Така, вие сте предпазени от различни сърдечно-съдови заболявания. Продуктът е с висок профил на безопасност и може да се приема от диабетици и хора, които страдат от чернодробни заболявания.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Споделяне