холестерол под контрол

Празниците идват – как да поддържаме нивата на холестерол под контрол?

С наближаването на празниците е добре да си напомним, че освен за близките, си струва да се погрижим и за себе си като поддържаме нивата на холестерол под контрол. Повярвайте ни, сърдечно-съдовото здраве със сигурност ще ви се отблагодари, ако положите усилия в посока регулиране на липидния профил, когато е най-трудно, а именно по празниците. Не позволявайте на отрупаната трапеза да се отрази неблагоприятно върху стойностите на холестерола с помощта на следните хитринки.

Добавете сок от червени боровинки към празничната трапеза

Заедно с традиционния празничен ошав, може да добавите и домашно приготвен сок от червени боровинки към трапезата. Според учените съединенията, които придават рубиненочервения оттенък на боровинките (антоцианини и проантоцианидини), повишават с 10% „добрия“ HDL холестерол, който допринася за изчистване на лошия холестерол от артериите. Въпреки че този процент не звучи обнадеждаващо, всъщност положителния ефект върху сърдечно-съдовото здраве е голям. Тези 10% са достатъчни да намалят риска от кардиоваскуларни болести 40 пъти. А експеримент, проведен в Обединеното Кралство, открива, че боровинките започват да стимулират функциите на сърдечно-съдовата система само два часа след консумацията.

Разходка след вечеря – поддържа нивата на холестерол под контрол

Разходка с любимите хора след празничните обяд или вечеря е полезен и приятен начин да държите холестерола в норма. Движението е най-добър приятел на сърдечно-съдовото здраве. Физическата активност не само понижава лошия холестерол, блокирайки натрупването му в кръвния поток, но всъщност променя размера на LDL частиците в кръвта, така че прикрепването им към стените на артериите да бъде по-трудно. А добрата новина е, че не е нужно да сте професионални спортисти, за да поддържате холестерола в норма. Ежедневните разходки също ще свършат отлична работа!

Наслаждавайте се на празника!

Учени откриват, че приятните емоции, които обикновено изпитваме по празниците се отразяват положително върху психическото и физическото здраве. Ново проучване, публикувано в Scientific Reports открива, че чувството на благодарност, което мнозина изпитват покрай Коледа, понижава нивата на триглицеридите в кръвта. Приятната емоция съдейства за снемане на натрупания ежедневен стрес, който задейства производството на липиди от черния дроб. Друго проучване на изследователи от Харвард дори предполага, че по-слънчевата перспектива за живота намалява риска от инфаркт с до 35%.

Не забравяйте, че има природна помощ за поддържане на холестерол под контрол

Природното чудо Липибор / Lipibor® е отлично средство за регулиране на холестерола и профилактика на сърдечно-съдови заболявания, като атеросклероза и произтичащите от нея усложнения.

Продуктът е със специално подбрана формула. Всяка капсула доставя на организма висококачествени стандартизирани екстракти от Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10 mg и Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg. Активните съставки работят в перфектен синхрон като понижават „лошия“ LDL холестерол и повишават „добрия“ HDL холестерол.

За оптимален резултат е препоръчителен по-продължителен прием, в комбинация с повишаване на двигателната активност и подобряване на диетата. Продуктът се предлага в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне