високи нива на липиди

Високи нива на липиди – вредни за черния дроб и имунитета

Наличието на трайно високи нива на липиди в кръвта (в частност на холестерол) се свързва с чернодробни белези и имунна дисфункция. Това показва лабораторно изследване на Медицинското училище „Кек“ към Южнокалифорнийския университет (USC) в Лос Анджелис, САЩ.

На база на резултатите учените заключават, че високите холестеролни нива ускоряват чернодробното увреждане от стеатоза (мастна чернодробна болест). „Ние доказахме, че повишеният холестерол застрашава здравето не само на сърцето, но и на черния дроб“, казва Ана Мариети-Мира. Тя е доцент по медицина в Южнокалифорнийския университет и главен автор на изследването.

Високи нива на липиди, стеатоза и аномалия на макрофагите

За целите на изследването учените поставят лабораторни мишки на диета с високо съдържание на мазнини и захар. Това съвсем не е случайно. Доказано е, че подобен хранителен режим води до напреднала форма на мастна чернодробна болест.

Гризачите, които са разделени на 3 групи, приемат различно количество холестерол с храната. Всичко това продължава 20 седмици – период, равняващ се на половината живот на мишките.

Животните с нисък холестерол приемат ¼ от холестерола в сравнение с групата със средни нива на холестерол. Групата с висок холестерол, пък получава 25 пъти повече холестерол от групата с нисък холестерол.

След 20 седмици в черния дроб на мишките от 3-те групи има натрупани мазнини – нещо, което е характерно за чернодробната стеатоза. Впечатление обаче прави, че в групата с висок холестерол заболяването е в по-напреднала фаза. Черният дроб е възпален и с белези.

През следващите 10 седмици животните от 3-те групи продължават да са на диета с високо съдържание на мазнини и захар

Разликата е, че този път те приемат по-малко холестерол. Вследствие на промяната чернодробното възпаление е овладяно, но белезите по черния дроб остават. Това дава основание на изследователите да твърдят, че чернодробното увреждане от високия холестерол е трудно обратимо.

Ана Мариети-Мира и колегите ѝ правят още едно откритие. То засяга макрофагите. Зад това име се крият имунни клетки, чиято основна функция е поглъщането на непознати за организма антигени.

Учените установяват, че редовният прием на твърде много холестерол би могъл да доведе до аномалия на макрофагите, а оттам и до продължаващо увреждане на черния дроб.

Естественото противодействие на високи нива на липиди в кръвта

Липибор / Lipibor® е изцяло природен продукт, който по безопасен начин нормализира стойностите на мазните в кръвния серум (холестерол и триглицериди). Всяка капсула осигурява на организма висококачествени стандартизирани екстракти на:

Всяка една от съставките има ключова роля за регулиране на липидите. В комбинация с останалите ефектът става още по-голям.

Едно от най-големите предимства на продукта е, че докато понижава общия холестерол (LDL и VLDL), повишава количеството на „добрия“ HDL холестерол.

Няма нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. Може да се приема дори от хора с компрометирано здраве. Търсете в аптеките или поръчайте още сега от електронен магазин www.momo.bg на един клик разстояние!

borola
Споделяне