холестерин норма

Холестерин в норма през лятото – постижимо е!

Поддържането на холестерин (холестерол) в норма през летните месеци е по силите на всеки. Представяме ви съветите на д-р Висенте Паскуал в тази насока. Той е част от експертната група по хранене на Испанското общество по атеросклероза (SEA).

Холестерин в норма през лятото – съветите на експерта

Д-р Паскуал поставя придържането към средиземноморска диета на челно място в контрола над холестерола през най-горещия сезон от годината.

Припомняме, че това е начин на хранене, който включва консумация на плодове, зеленчуци, мазна риба, пълнозърнести храни, ядки и бобови растения. Зехтинът е основен източник на мазнини. Използва се като главно средство за овкусяване на салати и като добавка към вече готовите ястия.

„Средиземноморският хранителен режим е доказано ефективен за първична и вторична профилактика на сърдечно-съдови заболявания, (честа последица от висок „лош“ холестерол). И, което е най-важно в случая – средиземноморската диета е лесна за спазване през лятото“, подчертава експертът.

Сред съветите на д-р Паскуал за контролиране на холестерола през летните месеци е и органичаване/преустановяване на тютюнопушенето. „Въглеродният оксид в цигарения дим е причина за повишаване на „лошия“ LDL холестерол и понижаване на „добрия“ HDL холестерол. Това на свой ред е свързано с увеличен сърдечно-съдов риск“, пояснява специалистът.

Препоръките на д-р Паскуал за нормални нива на холестерола през лятото включват и намаляване приема на алкохол

Експертът съветва жените да приемат максимум 1 питие дневно, а мъжете – 2. Допустим е алкохолът с нисък градус като вино, бира и сайдер. „Желателно е алкохолът да се приема по време на хранене“, допълва специалистът. Той обръща внимание също, че е добре да се намали приемът на подсладени напитки. „Не визирам само безалкохолните, а и т.нар. натурални сокове, някои млечни напитки, чайове и води с плодов вкус“, казва д-р Паскуал.

Последната, но не и по значение, препоръка на експерта за нормален холестерол през лятото е увеличаване на физическата активност. „Редовна едночасова разходка на ден с добро темпо е напълно достатъчна за поддържане на холестериновите нива в нормални граници. Лятото обаче предоставя и други възможности за водене на активен живот като плуване, екскурзии и покоряване на планини“, завършва д-р Паскуал.

Висококачествен природен продукт за вкарване на високия холестерин през лятото в норма

Наши специалисти препоръчват Липибор / Lipibor® като допълнение към промяната в храненето и начина на живот с цел понижаване на холестерола. Формулата съдържа три доказани съставки с холестеролопонижаващ ефект:

Редовният прием спомага за намаляване на „лошия“ и повишаване на „добрия“ холестерол. Предпазва от атеросклероза и понижава сърдечно-съдовия риск.

Препоръчителната начална доза е 1 капсула по време на вечеря или преди лягане. При необходимост дозата може да се увеличи до 2 капсули дневно – по 1 обед и вечер.

Продуктът е наличен в аптеките и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Споделяне