холестерин коронавирус

Холестерин – във връзка с опасния коронавирус

Високият холестерол/холестерин буквално действа като съучастник на опасния коронавирус (SARS-CoV-2), като му позволява да проникне незабелязано в клетките. Това установява ново проучване на Американското сдружение по биохимия и молекулярна биология (ASBMB). Резултатите са публикувани в сп. The Journal of Biological Chemistry (JBC).

Холестерин над нормата и коронавирус – неочаквани „партньори“

SARS-CoV-2 използва ACE2 рецептора (ангиотензин-конвертиращия ензим 2), за да проникне в клетката гостоприемник. Важно е да се отбележи обаче, че въпросният рецептор не дава пълна картина за това как коронавирусът навлиза в клетката. „Молекулата ACE2 е просто входната врата, през която ковид вирусът влиза в клетката на гостоприемника“, уточняват изследователите.

Скот Хансен открива, че холестеролът е именно този, който осигурява незабелязаното проникване на коронавируса покрай имунната система. Той е доцент по молекулярна медицина от изследователски институт „Скрипс“ към университета във Флорида и водещ автор на проучването.

Доц. Хансен стъпва на факта, че възрастните и хората с хронични заболявания (хипертония, диабет, Алцхаймер, сърдечно-съдови болести) по-често стават жертва на ковид от децата. Предположението му е, че това отчасти се дължи на високото количество холестерол в тъканите на най-рисковите групи от хора.

В твърдението има много истина

Статистиката сочи, че между 2017 г. и 2020 г. 86,4 милиона американци на възраст на и над 20 години са с високи нива на холестерол в кръвта.

За да провери хипотезата си, доц. Хансен провежда комплексно и задълбочено изследване с модерни подходи.
Резултатите говорят сами за себе си – прекомерното количество холестерол по повърхността на клетките улеснява навлизането на SARS-CoV-2 в организма.

„Холестеролът е необходим за правилното протичане на редица важни процеси в организма. Когато е над нормата обаче, той става рисков фактор за заразяване с коронавирус на клетъчно и биохимично ниво“, посочва доц. Хансен. Той се надява, че в бъдеще резултатите от проучването биха могли да повлияят на възприятието на лекарите за холестерола в човешкия организъм.

За нормални нива на холестерин/холестерол и по-малък риск от заболявания, включително коронавирус

Липибор / Lipibor® е изцяло природен продукт, който съдейства за вкарване на холестерола в норма. Формулата комбинира в себе си 3 естествени вещества, способни да балансират холестериновите стойности в кръвта. Това са стандартизирани екстракти от бета глюкан, ниацин и поликозанол. В комбинация те имат свойството да понижават общия холестерол и триглицеридите и същевременно да съдействат за повишаване на добрия холестерол.

Продуктът усилва действието на лекарствени средства, понижаващи холестерола, като статини и фибрати. Не съдържа изкуствени овкусители и консерванти. Не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба. Може да се приема от диабетици, хора в напреднала възраст и при понижена чернодробна функция. Наличен е в аптеките в цялата страна и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне