триглицериди и холестерол

Стратегии за понижаване на триглицериди и холестерол

Въвеждането на някои здравословни промени в ежедневието често се оказва достатъчна мярка за понижаване нивата на триглицериди и холестерол. Дори в случаите, когато се налага прием на лекарства за контрол върху липидния профил, естествените средства допринасят значително за поддържане на липидите в норма и за предпазване от сърдечно-съдови болести. Ето защо си струва да приложите следните стратегии за понижаване на холестерола и триглицеридите още сега!

Балансирана диета при високи триглицериди и холестерол

Вида и количеството на храните, които избираме да включим в ежедневното меню, влияят пряко върху липидния профил. Режим с доказан ефект за регулиране на триглицеридите и холестерола е популярната Средиземноморска диета. Тя набляга на консумацията на повече зеленчуци, плодове, риба, пълнозърнести храни, яйца, ядки и зехтин. Същевременно ограничава максимално приема на захари, червени меса, трансмазнини и преработени храни.

Порциите също са от значение, защото когато приемаме повече калории от необходимото, излишъкът започва да се натрупва под формата на мазнини и нивата на холестерола и триглицеридите се повишават. Простото правило е, че трябва да приемаме толкова калории, колкото можем да изгорим всеки ден. Ако физическата активност не е част от ежедневието, тялото гори в покой едва около 1800 калории на ден.

Ето защо си струва да включим повече движение в ежедневието

Упражненията помагат за намаляване на „лошия” LDL холестерол чрез повишаване на „добрия” HDL холестерол. Проучванията показват, че аеробните тренировки с умерена интензивност, изпълнявани пет дни в седмицата в продължение на 30 минути или повече, могат да повишат HDL до нива, при които да противодейства на вредните ефекти на LDL. Но е възможно положителния резултат да проличи чак след шест месеца до една година. Ето защо е важно тренировките да се превърнат в ежедневен навик, вместо да се изпълняват периодично с дълги периоди на пропускане. В комбинация с балансирана диета спортът помага за сваляне на излишните килограми и поддържане на здравословно тегло.

Ограничаване на алкохола и тютюнопушенето

Прекомерната употреба на алкохол е свързана с високи триглицериди, които могат да увредят черния дроб и да причинят повишаване нивата на холестерола. Ако показателите от липидния профил са над нормата е особено важно да сведете консумацията на спиртни напитки до минимум.

Тютюнът за пушене прави “лошия” LDL холестерол “по-лепкав” и улеснява придържането му към стените на артериите и образуването на плаки. Пушенето също така намалява производството на „добър“ HDL холестерол.

Прием на природен продукт за регулиране нивата на триглицериди и холестерол

Не на последно място към здравословните препоръки за поддържане на липидния профил в норма, си струва да добавим прием на Липибор / Lipibor®. Това е природната тайна за ефективно и безопасно нормализиране нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. Безкомпромисното действие на продукта се постига благодарение на рационалната комбинация от поликозанол (Policosanol), ниацин (Niacin) и бета-глюкан (Beta-glucan).

Съставките са съчетани така, че взаимно да подсилват действието си. Резултатът е по-нисък „лош“ (LDL) холестерол и по-висок „добър“ (HDL) холестерол, вкарване на триглицеридите в норма и значително понижаване на риска от развитие на атеросклероза. Изцяло натуралния състав на продукта гарантира високия му профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти. При продължителен прием се грижи за сърдечно-съдовото здраве.

Може да закупите от аптечната мрежа в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне