холестерин и деменция

Холестерин и деменция – открита е връзка!

Холестерол/холестерин и деменция звучат като несъвместими понятия, но всъщност не е точно така. Според проучване високият „лош“ LDL холестерол е свързан с увеличен риск от деменция и Алцхаймер след 50-годишна възраст. Резултатите са публикувани в края на месец юли 2021 г. в сп. Lancet Healthy Longevity.

Изследването е най-мащабното до момента по въпроса за връзката между холестерола в кръвния серум и заболявания като деменция и Алцхаймер. Ръководено е от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM), университета „Цукуба“ в Япония и изследователската компания OXON Epidemiology, базирана в Лондон и Мадрид. Финансирано е от Сдружението по Алцхаймер. Това е асоциация във Великобритания, чиято цел е да повишава осведомеността за болестта на Алцхаймер и други когнитивни заболявания. Изследователите използват анонимни данни от Базата данни за клинични изследвания на Обединеното кралство (CPRD).

Холестерин и деменция – повече за изследването, установяващо връзка помежду им

Проучването включва данни на 1,8 милиона възрастни британци над 40-годишна възраст, чийто холестерол е измерван между 1992 и 2009 г. Състоянието на изследваните лица е проследявано в продължение на 23 години или до диагностициране на сенилна деменция.

От 953 635 души със силно завишен „лош“ холестерол 21 602 (2,3%) в даден момент са диагностицирани с деменция или Алцхаймер.

От всички 1,8 милиона души в изследването с висок общ холестерол близо 50 000 (2,7%) получават диагноза деменция или Алцхаймер. Това става до края на проследяването през 2015 г.

Впечатление прави, че връзката между висок холестерол и когнитивни заболявания не е толкова силно изразена при хората над 65 години.

Изследователите смятат, че „лошият“ холестерол трябва да бъде добавен към малкото потенциално обратими рискови фактори за деменция и Алцхаймер.

Коментарът на автора на изследването

„Повечето от известните рискови фактори за когнитивни заболявания са трудно обратими. Освен това няма убедителни доказателства, че дори да бяха обратими, това щеше да предотврати появата на деменция или Алцхаймер. Не така стои обаче въпросът с холестерола. Това е показател, чиито стойности лесно могат да влязат в норма с промяна в начина на живот“. Коментарът е на д-р Наваб Кизилбаш, епидемиолог в OXON Epidemiology и главен автор на изследването. Тепърва предстои да се докаже дали понижаването на холестерола може да помогне за намаляване на риска от деменция.

Толкова по темата за холестерин и деменция. Време е за решението срещу високи холестеринови нива

Наши специалисти препоръчват Липибор® / Lipibor за понижаване на „лошия“ LDL холестерол и повишаване на „добрия“ HDL холестерол. Формулата е комбинация от Поликозанол (Policosanol), Ниацин (Niacin) и Бета-глюкан (Beta-glucan) – три вещества с важна роля за регулиране на липидите (мазнините) в кръвта.

Продуктът се прилага като помощно средство при промяна на храненето и начина на живот с цел намаляване повишените нива на холестерола. Има синергичен ефект с други препарати, понижаващи холестерола (статини, фибрати). Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за продължителен прием дори от хора на преклонна възраст, диабетици, пациенти с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне