кръвни липиди

Кръвни липиди и подсладени със захар напитки

Подсладените със захар напитки разбалансират нивата на кръвни липиди (холестерол и триглицериди) в организма и увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Това става ясно от проучване, публикувано на 26 февруари 2020 г. в онлайн изданието на официалния журнал на Американската кардиологична асоциация.

„Приемът на над 355 мл газирани или плодови напитки със захар дневно не вещае нищо добро за сърдечното и съдовото здраве“. За това предупреждават изследователите.

„Помислете добре, преди да изберете какво ще пиете. Натрупват се все повече доказателства, че подсладените със захар напитки оказват неблагоприятно влияние върху здравето“. Коментарът е на главният автор на изследването д-р Никола Макеоун. Тя е хранителен епидемиолог в:

  • Центъра за изследване на храненето в процеса на остаряване на организма „Жан Майер“ към университета „Тафтс“ в Бостън, САЩ

Кръвни липиди и отрицателното въздействие на подсладените със захар напитки

Д-р Макеоун и нейният екип анализират данните на близо 6000 души. Изследваните лица са част от проекта Фрамингам (Framingham Heart Study) – едно от най-важните клинични проучвания в областта на сърдечно-съдовото здраве. Състоянието на участниците е проследявано в продължение на повече от 12 години (между 1991-2014 г.).

При анализа на резултатите учените установяват, че приемът на над 355 мл подсладени със захар напитки дневно е свързано с:

Изследователите отбелязват, че нискокалоричните подсладени напитки и 100% плодовият сок не са свързани с отрицателни промени в холестерола

„Това обаче не означава, че препоръчваме приема на големи количества диетична сода или прясно изстискан сок. Проучването продължава и резултатът е неубедителен“, подчертава д-р Макеоун. Тя е категорична, че са необходими повече изследвания за ефекта от нискокалоричните подсладени напитки върху липидите в кръвта.

„Проучването показва, че ограничаването/елиминирането на подсладените със захар напитки би било от полза за поддържане на холестерола и триглицеридите в норма“. Казва в заключение д-р Макеоун.

За поддържане на нормални стойности на кръвни липиди помага и…

Липибор / Lipibor®природна алтернатива на синтетичните липидопонижаващи лекарства. Продуктът е напълно безопасен и не крие риск за здравето дори при продължителен прием. Формулата съдържа висококачествени екстракти на Поликозанол (Policosanol), Ниацин (Niacin) и Бета-глюкан (Beta-glucan). Съставките са така комбинирани че да намаляват високия „лош“ LDL холестерол и триглицеридите и да увеличават „добрия“ HDL холестерол. В резултат рискът от атеросклероза и свързаните с нея усложнения значително се понижава.

За постигане на оптимални резултати е желателно приемът да се съчетае с подходящ хранителен режим и двигателна активност.

Продуктът може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция. Достъпен е в аптеките в страната и в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Споделяне