спиране на статини

Спиране на статини предсрочно = по-висок риск за сърцето!

Преждевременното спиране на статини значително намалява защитата срещу сърдечни заболявания. Причината е, че тази група холестеролопонижаващи лекарства не могат да разгърнат потенциала си. Това става ясно от проучване, представено на конгреса на Европейското кардиологично дружество (ESC) през 2022 г.

Спиране на статини преждевременно и сърдечно здраве

Започваме с това, че съществува известна несигурност относно това кога да се започне лечение със статини и каква да е неговата продължителност.

Проучването анализира ефекта от статините, като взема предвид възрастта при започване на приема им. Използван е микросимулационен модел. Той е базиран на данни от 118 000 участници, които са част от големи международни проучвания на статини и 500 00 души от UK Biobank.

UK Biobank е кохорта, събираща информация за здравословното състояние на възрастните във Великобритания.
Моделът използва индивидуални характеристики като пол и възраст, а също и история на заболяванията. Целта е да се определи годишния риск на всеки участник от инфаркт, инсулт, коронарна реваскуларизация. И още – от диабет, рак, сърдечно-съдова смърт и смърт, която не е свързана със сърдечно-съдово заболяване.

Ползата от статините се измерва в години, коригирани за качеството на живот (QALY)

Изследователите установяват, че една голяма част от ползите при лечение със статини се натрупват с времето. Резултатите сочат, че колкото по-висок е 10-годишният сърдечно-съдов риск на доброволците, толкова по-голям и по-ранен е ефектът от статините. „Според данните от проучването трябва да се избягва преждевременно спиране на статиновата терапия. Хора, които приемат статини от 50-годишна възраст, но ги спират на 80 години, не се възползват от потенциала, който те предоставят. Ползата намалява със 73% при относително нисък сърдечно-съдов риск и с 36% при висок сърдечно-съдов риск“. Това казва главният автор на проучването д-р Рунгуо Ву от лондонския университет „Кралица Мери“. По думите му загубата при хората с висок сърдечно-съдов риск е по-ниска, тъй като при тях ползите са налице по-отрано.

Спиране на статини преди определеното време крие своите рискове за сърцето. Ето защо специалистите у нас предлагат безвредна алтернатива

Липибор / Lipibor® е изцяло природен продукт, който успешно замества/ допълва холестеролопонижаващите медикаменти. Приемът на продукта съдейства за намаляване на сърдечно-съдовия риск, като намалява нивото на „лошия“ LDL холестерол и повишава нивото на „добрия“ HDL холестерол.

Положителното действие на продукта се дължи на специалната формула. Всяка капсула доставя на организма оптимално количество Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10 mg и Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg. Съставките са комбинирани така, че взаимно да се допълват и да усилват ефекта си.

Продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. За постигане на оптимални резултати се препоръчва минимум 3-месечен прием. Може да бъде закупен от аптеките без рецепта. Предлага се и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне