холестерин авокадо

Холестерин – може да бъде понижен с авокадо

Кардиопротективна диета, която включва авокадо, намалява „лошия“ LDL холестерол (холестерин) при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Това установяват учени от Щатския университет на Пенсилвания в Юнивърсити Парк. Резултатите от проведеното от тях изследване са публикувани в Journal of the American Heart Association (JAHA).

Холестерин и авокадо в положителна връзка

Проучването е проведено сред 45 души на възраст между 21 и 70 г. с наднормено тегло и затлъстяване. Две седмици преди началото на изследването те се придържат към традиционната американска диета. При започване на изследването участниците са разделени в три групи, според новия хранителния режим, който им е назначен. В първата група са хората, които следват диета с намалено съдържание на мазнини без авокадо. Във втората попадат онези, които са на диета с умерено съдържание на мазнини без авокадо. В третата са на диета с умерено съдържание на мазнини и авокадо всеки ден.

Средната стойност на LDL холестерола на участниците в началото на изследването е 128 mg/dL. Тук отваряме една скоба, че според Националния здравен институт на САЩ (NIH) нормалните стойности на холестерола са под 100 mg/dL.

На петата седмица от началото на новата диета, учените наблюдават спад в нивото на „лошия“ холестерол и при трите групи.

Анализът на данните сочи, че LDL холестеролът е намалял с…

  • 7,4 mg/dL при диетата с намалено съдържание на мазнини без авокадо
  • 8,3 mg/dL при диетата с умерено съдържание на мазнини без авокадо
  • около 13,5 mg/dL при диетата с умерено съдържание на мазнини и авокадо всеки ден

Резултатът на третата група е достатъчен, за да се спрат холестеролопонижаващите лекарства. Така смята авторът на изследването д-р Пени Крис-Етъртън. Тя е диетолог от Щатския университет на Пенсилвания и председател на Комисията по хранене към Американската кардиологична асоциация (AHA).

Д-р Крис-Етъртън отдава положителния ефект на авокадото върху холестерола на факта, че то е богат източник на мононаситени мастни киселини. Предишни изследвания доказват, че въпросните мастни киселини, съдържащи се в зехтина или ядките, намаляват с 30% риска от тежки сърдечно-съдови заболявания.

Освен с авокадо в диетата лошият холестерин може да бъде понижен и с…

Липибор / Lipibor® – напълно природна алтернатива на синтетичните лекарства, прилагани при висок холестерол. Продуктът съчетава в едно силата на три доказани вещества с холестеролопонижаващо действие:

Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си. Резултатът от тази синергия е по-нисък „лош“ LDL холестерол и по-висок „добър“ HDL холестерол. И още – понижена тромбоцитна агрегация и намален риск от развитие на атеросклероза.
За постигане на оптимален ефект се препоръчва приемът на продукта да се съчетае със здравословен хранителен режим и повишена двигателна активност. Няма данни за нежелани ефекти дори при продължителна употреба.

borola
Споделяне