статини и мускулни болки

Статини и мускулни болки – нещо ново по темата

Не при всички, но при много хора има връзка между статини и мускулни болки (миалгия). Съществува и закономерност – болката в мускулите при пациенти на статинова терапия значително се увеличава при интензивни физически натоварвания. В крайна сметка това може да доведе до мускулни увреждания, а оттам до намаляване на двигателната активност, преждевременно спиране на статините и повишаване на сърдечно-съдовия риск.

Много по-малко се знае за въздействието на умерената физическа активност върху приемащите статинови лекарствени продукти. Ново изследване обаче запълва информационната празнина по темата. Повече за него в следващите редове.

Умерена физическа дейност, статини и мускулни болки – данни от изследването

Според въпросното проучване, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, умерената двигателна активност се понася добре от пациентите на статини. Липсват данни за усилване на мускулната болка и умората, както и за мускулна увреда. Експертите казват, че като цяло резултатите са успокояващи. Особено за хора на статинова терапия, които се оплакват от умора и дискомфорт в мускулите, но все пак трябва да са физически активни, за да поддържат холестерола в норма и сърцето здраво.

За да достигнат до извода, изследователите сравняват ефекта на умерено активната физическа дейност върху мускулите на три групи хора

Става въпрос за симптоматични и асимптоматични пациенти на статини, и контролна група хора, които не приемат статини.

Симптомите се определят от наличието, локализацията и време на поява на крампи, болки и/или слабост в мускулите.

Учените изследват и връзката между статините и нивото на коензим Q10 (CoQ10) в левкоцитите при мускулни наранявания/заболявания. Причината да го правят е, че статиновите лекарства могат да понижат нивото на CoQ10, а с това и да увеличат риска от мускулни проблеми.

Всички участници в проучването изминават общо 30,40 или 50 км със собствено темпо в продължение на 4 последователни дни. Приемащите статини са се придържали към терапията минимум 3 месеца.

От изследването са изключени пациенти с диабет, хипо- и хипертиреоидизъм, наследствени нарушения на скелетните мускули. А също такива с други заболявания, протичащи с мускулни симптоми, и приемащите добавки с CoQ10.

Статини и мускулни болки остават свързани помежду си (със или без физическа активност)

Но за щастие, има спокоен и безпроблемен начин за понижаване на холестерола и сърдечно-съдовия риск. Най-добрата стратегия е едновременната промяна в храненето, двигателната активност и начина на живот. За оптимални резултати се препоръчва и прием на Липибор / Lipibor®. Този продукт е природна алтернатива на често предписваната статинова терапия. Напълно безопасен е, без странични ефекти.

Всяка капсула съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на поликозанол (Policosanol) 10 мг, ниацин (Niacin) 10 мг и бета-глюкан (Beta-glucan) 300 мг.

Съставките са комбинирани така, че да понижават „лошия“ LDL и да повишават „добрия“ HDL холестерол.

Приемът е удобен (по 1 капсула по време на вечеря или преди лягане), което улеснява придържането към терапията. Продуктът може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и такива с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне