статинова терапия

Статинова терапия – все по-често отхвърляна

Над 20% от пациентите с висок сърдечно-съдов риск отказват статинова терапия. Това показва ново проучване на изследователи от болница Brigham and Women’s (BWH) в Бостън, Масачузетс, САЩ. Резултатите са публикувани в списанието с отворен достъп JAMA Network Open.

„Обезпокоително е, че един на всеки петима души не желае да приема статини. Лекарите трябва да се опитат да узнаят каква е причината за нежеланието. Това би помогнало да се разберат по-добре нуждите на пациентите и да се осигури пациент-ориентирана грижа“. Коментарът е на д-р Алекс Турчин. Той е доцент в Харвардското медицинско училище и директор по качеството към Отделението по ендокринология, диабет и хипертония на болница Brigham and Women’s.

Отказ от статинова терапия – данни от изследването

Ретроспективното проучване е провокирано от факта, че много от пациентите с висок холестерол на д-р Турчин избират да не приемат статини. То включва данни на повече от 24 000 високорискови пациенти. Примери за такива са тези със сърдечни и съдови заболявания, диабет, висок холестерол и след получен инсулт. Всички пациенти са преминали медицински преглед в системата на Mass General Brigham между 1 януари 2000 и 31 декември 2018 г.

„Тревожно е колко много високорискови пациенти отказват терапията със статини. Данните говорят сами за себе си. Около 2/3 от тези хора са се постарали да приемат назначените им холестерол понижаващи лекарства. Близо 1/3 обаче – дори не са се опитали“, уточнява д-р Турчин.

От резултатите става ясно още нещо. На хората, които първоначално отказват статиновата терапия, им отнема 3 пъти повече време да намалят „лошия“ LDL холестерол под 100 mg/dL. Сравнението е на база хора, които веднага са започнали терапия.

Най-голямата изненада поднасят жените в проучването

Оказва се, че те много по-често отказват да приемат статини от мъжете. Според д-р Турчин и колегите му това се дължи отчасти на погрешното схващане, че жените по-рядко страдат от сърдечни заболявания.

Понастоящем изследователите изучават най-важните последици за пациентите от отхвърляне на статиновото лечение като инфаркт, инсулт и летален изход.

Природна алтернатива на често предписваната статинова терапия

Липибор / Lipibor® е продукт, вдъхновен от природата, който може да се използва при хора с висок холестерол. Съставките са подбрани така, че да понижават „лошия“ LDL холестерол и да повишават „добрия“ HDL холестерол.

Една капсула съдържа висококачествени стандартизирани екстракти на:

Продуктът е напълно безопасен. Не притежава странични ефекти. Има отлична поносимост. Може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и при понижена чернодробна функция. Усилва резултатите от промяната в начина на живот и хранене. Препоръчителната начална доза е 1 капсула по време на вечеря или преди лягане.

borola
Споделяне