инсулин

Още за връзката висок холестерол – висока кръвна захар

Модерните медицински проучвания показват, че диабетът има изключително широкообхватни последствия за организма. Вече се знае например, че хората с диабет тип 2 много често страдат и от висок холестерол. Повече от половината от тях развиват атеросклероза, а впоследствие – инфаркт или инсулт. Доказаната връзка между високата кръвна захар и високия холестерол налага хората, страдащи от едното състояние, да са особено бдителни за поява на симптоми за наличие и на другото.

Инсулинова резистентност и висок холестерол

За инсулинова резистентност се говори тогава, когато инсулиновите рецептори на телесните клетки не работят правилно и хормонът не може да навлезе в тях. Това блокира възможността им да усвояват глюкозата от кръвта. Стига се до трайно повишаване на кръвната захар и на нивата на инсулин в кръвта. Данните от различни изследвания показват, че неусвоеният инсулин провокира повишаване на лошия холестерол и намаляване на добрия. По стените на кръвоносните съдове се отлагат липидни плаки, които не могат да бъдат изчистени и върнати към черния дроб.

Високият холестерол може да бъде не само последствие от диабета. Повишен липиден профл се отчита при хора с инсулинова резистентност в начални фази, т.е. преди те да са развили диабет. Затова е добре да се правят профилактични изследвания за отчитане на кръвна захар и холестерол и при повишени стойности да се отреагира с необходимите мерки. Такива са промените в хранителния режим, повишаване на физическата активност и др.

Диабет тип 2 и висок холестерол

Установено е, че хората с диабет тип 2 много често имат високи триглицериди и повишен холестерол. При това тази зависимост се променя твърде слабо, дори при добро контролиране на кръвната захар. Освен това при хората с диабет тип 2 натрупаните по стените на съдовете плаки са по-слабо фиброзни и с по-високо съдържание на липиди, отколкото при страдащите от диабет тип 1. Тази структура на плаките допълнително повишава риска от атеросклероза и сърдечно-съдови проблеми.

За контролиране на високия холестерол

Хората с диабет могат да разчитат на приема на Липибор / Lipibor®. Той няма установени странични взаимодействия с никакви лекарствени продукти. Няколкоседмичен прием на Липибор помага за нормализиране нивата на холестерола и триглицеридите и за поддържането им в норма.

 

borola
Споделяне