мед мазнини

Мед – враг на „вредните“ мазнини в кръвта

Консумацията на мед подобрява рисковите фактори за проблеми с кардио-метаболитното здраве, в т.ч. кръвна захар и холестерол (мазнини) в кръвта. Това установяват изследователи от университета на Торонто, Канада. Научете още подробности!

Мед – понижава „лошите“ мазнини в кръвта

Учените провеждат систематичен преглед и мета-анализ на клинични изпитвания за меда. Проучването включва 18 контролирани изследвания сред повече от 1100 участници. Средната продължителност на изпитването е 8 седмици.

Резултатите са очевидни. Медът понижава нивата на кръвната захар на гладно, общия и „лошия“ LDL холестерол, триглицеридите и нивото на маркер за мастна чернодробна болест. Едновременно с това той повишава „добрия“ HDL холестерол.

„Данните са изненадващи донякъде предвид факта че медът съдържа около 80% захар (фруктоза и глюкоза). Не бива да се забравя обаче, че медът е суперхрана. Той е богат на протеини, органични киселини и други биоактивни съединения с безспорна полза за здравето“. Това коментира главният автор на изследването д-р Таусеф Кан от Медицинския факултет на университета на Торонто.

Резултатите подкрепят предишни изследвания (особено инвитро и върху животни), според които медът може да подобри кардио-метаболитното здраве.

Проучването е най-подробният научен преглед досега на клинични изпитвания по темата

„Лайтмотивът сред много експерти по хранене и диететика е, че „захарта си остава захар, независимо от произхода“. Резултатите от нашето проучване обаче ясно показват, че това не е така. Ето защо настойчиво приканваме медът да не се определя като свободна или добавена захар в диетичните насоки“. Препоръката идва от д-р Джон Сийвънпайпър, съавтор на изследването и доцент по науки за храните в университета на Торонто.

В заключение изследователите казват, че средната дневна доза мед в изследването е 40 гр или около две супени лъжици. Като най-големи ползи има, когато медът е необработен и монофлорен (събран от един вид растение, цвят).

Не само приемът на мед помага за трайно понижаване на „лошите“ мазнини в кръвта

Липибор / Lipibor® е друго мощно оръжие срещу мастни отлагания в кръвоносните съдове. Формулата на продукта съдържа високоефективна комбинация от природни съставки с доказан ефект върху регулирането на холестерола и триглицеридите в кръвта. Всяка капсула осигурява висококачествени стандартизирани екстракти на Поликозанол (Policosanol) 10 мг, Ниацин (Niacin) 10 мг, Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 мг.

Продуктът допринася за понижаване на общия и повишаване на „добрия“ холестерол. За постигане на оптимални резултати е желателно приемът да се комбинира с промяна в храненето и в начина на живот.

Препоръчителната начална доза е 1 капсула по време на вечеря или преди лягане, тъй като синтезът на холестерол е повишен през нощта.

Продуктът е напълно безопасен и не притежава странични ефекти. Може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне