hdl изследване

HDL холестерол – изследване установява нова полза

Според изследване на учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ, „добрият“ HDL холестерол защитава черния дроб от увреждане. Резултатите са публикувани в сп. Science. Нека разберем повече по темата!

От новото изследване става ясно, че специален вид HDL холестерол блокира сигналите от чревните бактерии и така предотвратява чернодробно възпаление

Въпросният холестерол е наречен HDL3 и се синтезира в червата.

Сигналите, изпращани от чревните бактерии, преминават от червата към черния дроб. В случай че не бъдат блокирани навреме, те активират възпалителни имунни клетки, които стоят в основата на увреждане на черния дроб.

„Нашето проучване доказа, че високите нива на HDL3 в червата би могло да осигури защита срещу чернодробни заболявания. Това е наистина значимо откритие. Все пак болестите на черния дроб са основна причина за смъртност в световен мащаб“. Думите са на имунолога д-р Гуендалин Дж. Рандолф, която е водещ автор на изследването. Тя и нейният екип доказват способността на HDL3 да предпазва черния дроб от възпаление при мишки. Тепърва ще се правят изследвания за това какво влияние оказва този вид холестерол върху черния дроб при хора.

Учените са обнадеждени, че ефектът на HDL3 при хора ще е подобен на този при животински модели

„Има данни, че добрият HDL холестерол може да попречи на имунните клетки да открият токсичните липополизахариди (LPS), освобождавани при чревни инфекции. Знае се още, че липополизахардният рецептор би могъл да е свързан с чернодробно заболяване след чревна операция. Никой обаче не е предполагал, че HDL холестеролът използва порталната вена, за да „пропътува“ разстоянието от червата до черния дроб“. Това коментират с изненада учените.

Докато очакваме да излязат резултатите от посоченото изследване върху хора, можем да повишим добрия HDL холестерол с помощта на…

Липибор / Lipibor® – разумна природна алтернатива на широко употребяваните статини за здравословни нива на холестерола в организма. Продуктът комбинира в себе си мощното действие на три доказани съставки с отношение към нивото на мастната субстанция в кръвта. Това са висококачествените стандартизирани екстракти на Поликозанол (Policosanol), Ниацин (Niacin) и Бета-глюкан (Beta-glucan). Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. Резултатът от синергията помежду им е по-нисък общ холестерол и по-висок „добър“ HDL холестерол.

Като понижава „лошия“ и повишава „добрия“ холестерол продуктът предпазва от развитие на атеросклероза. За постигане на оптимални резултати се препоръчва приемът да се комбинира с подходящ хранителен режим и двигателна активност.
Продуктът има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Няма противопоказания. Може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне