Липопротеин а норма

Липопротеин а над норма и коронарна болест на сърцето

Нивата на липопротеин (а) или Lp (a) над норма са рисков фактор за повтаряща се коронарна болест на сърцето при хора на възраст 60 или повече години. Това показват резултатите от ново проучване, което проследява проблема в продължение на 16 години. Те са публикувани в „Current Medical Research & Opinion“ и предполагат, че настоящите лекарства за понижаване на холестерола може да не са ефективни за намаляване на риска от повтаряща се коронарна болест на сърцето, породена от високи нива на Lp (a) в кръвта.

Холестерол и сърдечни заболявания

Коронарната болест на сърцето е най-разпространеното сърдечно заболяване. Характеризира се със стесняване на артериите, които доставят на сърцето богата на кислород кръв, поради натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове. Коронарната болест на сърцето е най-честата причина за инфаркт и е най-големият убиец както на мъже, така и на жени през 2019 г. в световен мащаб.

Високите нива на холестерол в кръвта увеличават риска от коронарна болест на сърцето. Холестеролът преминава през кръвта чрез липопротеини, изградени от протеини и мазнини. Липопротеините са два основни вида:

  • Липопротеини с висока плътност (HDL или „добър“ холестерол) – пренасят холестерола към черния дроб
  • Липопротеини с ниска плътност (LDL или „лош“ холестерол) – пренасят холестерола към клетките, които се нуждаят от него

Докато завишените нива на HDL холестерол не са опасни за здравето, то липопротеините с ниска плътност се натрупват в стените на кръвоносните съдове, увеличавайки риска от сърдечно-съдови заболявания. Промените в начина на живот и/или определени лекарства, могат да помогнат за регулиране нивата на холестерола в здравословни граници.

Липопротеин а над норма и коронарна болест на сърцето

Има предходни изследвания, които доказват връзката между високите нива на липопротеин а и коронарната болест на сърцето. Новото проучване разглежда дали нивата на Lp (a) над нормата са предиктор за повтарящо се сърдечно-съдово събитие, като инфаркт и инсулт, при коронарна болест на сърцето.

В изследването участват 607 австралийци на възраст 60 и повече години, които са имали коронарна болест на сърцето. За целите на експеримента учените ги проследяват в продължение на 16 години. За този период са настъпили 399 сърдечно-съдови събития. Учените установяват, че средното ниво на Lp (a) при хора, които са имали повтарящо се събитие на коронарна болест на сърцето, е 130 mg/L в сравнение със 105 mg/L при тези, които не са имали заболяване. Учените констатират, че Lp (a) над нормата е важен предиктор за рецидивираща коронарна болест на сърцето при възрастни хора. Горните референтни нива на Lp (a) от 500 mg/L или 300 mg/L изглеждат подходящи за идентифициране на хората в по-висок риск, които могат да се възползват от по-интензивни интервенции за намаляване на опасността от сърдечно-съдови събития.

Към момента няма конкретно лечение, което доказано да повлиява високите нива на липопротеин а. Опасността от сърдечно-съдови събития може да бъде повлияна косвено чрез елиминиране на останалите рискови фактори, като висок LDL холестерол, тютюнопушене, високо кръвно налягане, заседнал начин на живот, хранене и др.

Нормализиране на „лошия“ холестерол с помощта на природен подход

Експертите у нас препоръчват прием на Липибор / Lipibor® за регулиране на липидния профил. Това е висококачествен продукт с природен състав, специално разработен и създаден за поддържане на здравословни нива на липидите в кръвта. Прилага се като помощно средство към промяната в храненето и начина на живот. Натуралното средство съдържа поликозанол (Policosanol) – 10 mg, ниацин (Niacin) – 10 mg и бета-глюкан (Beta-glucan) – 300 mg. Съставките се допълват и взаимно усилват действието си.

Безспорно предимство на продукта е, че едновременно понижава „лошия“ холестерол и повишава „добрия“. Намалява риска от атеросклероза и свързаните с нея усложнения.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост дори при продължителен прием. Подходящ за диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция.

Търсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Споделяне