липопротеин а

Липопротеин а – скритият враг на сърдечно-съдовото здраве

Липопротеин а [Lp (a)] е маркер за скрита предразположеност към сърдечно-съдови проблеми. За това предупреждават експерти от работната група по Дислипидемия и остатъчен риск към Испанското кардиологично дружество (SEC). Те са част от кампанията на американската фондация Family Heart за отбелязване Деня на Lp (a), който се чества на 24 март.

Липопротеин а – полезна информация

Липопротеините са сложни частици, чиято функция е да транспортират липидите в организма. Съществуват два основни вида липопротеини:

Високите стойности НЕ крият риск за здравето.

  • с ниска плътност (LDL или „лош“ холестерол) – пренасят холестерола към клетките, които се нуждаят от него

Повишеното ниво е предпоставка за сърдечно-съдови проблеми.

„Lp (a) e мастно-протеинов комплекс, свързан с LDL холестерола. Характерно за него е, че една от белтъчните му съставки варира много по размер между различните индивиди. Високите нива на Lp (a) подобно на завишените стойности на LDL холестерол са рисков фактор за ранен инфаркт или инсулт“. Пояснението е на Мария Роса Фернандес, координатор на работната група по Дислипидемия и остатъчен риск към Испанското кардиологично дружество.

Тук отваряме една скоба, за да кажем, че Lp (a) е повишен, когато нивата му в кръвта са над 50 mg/dL.

И още нещо, което е важно да се знае…

  • промяната в диетата и двигателната активност НЕ оказва съществено влияние върху количеството на Lp (a) в кръвта

„Ние на практика нямаме възможност да влияем директно върху Lp (a). Това, което можем да направим, е да контролираме останалите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания“. Коментарът е на д-р Алберто Кордеро. Той също е координатор на работната група по Дислипидемия и остатъчен риск към Испанското кардиологично дружество.

При висок Lp (a) д-р Кордеро препоръчва понижаване на „лошия“ LDL холестерол и:

За нормализиране нивата на „лошия“ холестерол, а оттам и на липопротеин а, наши специалисти препоръчват…

Това е висококачествен продукт с природен състав, специално разработен и създаден за поддържане на здравословни нива на липидите в кръвта. Прилага се като помощно средство към промяната в храненето и начина на живот.

  • Поликозанол( Policosanol) – 10 mg
  • Ниацин (Niacin) – 10 mg
  • Бета-глюкан (Beta-glucan) – 300 mg

Съставките се допълват и взаимно усилват действието си.

Онова, което отличава продукта от останалите на пазара, е, че едновременно понижава „лошия“ холестерол и повишава „добрия“. Намалява риска от атеросклероза и свързаните с нея усложнения.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост дори при продължителен прием. Подходящ за диабетици, хора на преклонна възраст и пациенти с понижена чернодробна функция.

borola
Споделяне