лекарство за липиди

Лекарство за липиди – нещо ново и обещаващо!

Перорално лекарство за липиди на базата на азотен оксид дава нова надежда на пациентите с хиперхолестеролемия (увеличеното количество холестерол в кръвта). Обнадеждаващото твърдение е на изследователи от Медицинския факултет на университета „Кейс Уестерн Ризърв“ (CWRU) в САЩ.

Според резултатите от клиничните изпитвания въпросното лекарство е в състояние да намали нивото на ензима PCSK9, а оттам и на холестерола. И тук едно важно уточнение. Проучването е проведено върху мишки, но учените са на мнение, че ефектът ще е същият и при хора.

Данните са публикувани в списанието с отворен достъп Cell Reports.

Повече за новото лекарство за липиди, което показва добра ефикасност при хиперхолестеролемия

Понижаването на холестерола е от ключово значение за предпазване от сърдечно-съдови заболявания – водеща причина за смърт в западния свят“. Това припомня водещият автор на изследването Джонатън С. Стамлер. Той пояснява, че ензимът PCSK9 контролира броя на рецепторите за т.нар. „лош“ LDL холестерол, разположени по повърхността на чернодробните клетки (хепатоцитите). И продължава, че т.нар. PCSK9 инхибитори увеличават броя на рецепторите, понижаващи LDL холестерола.

Отваряме скоба, че PCSK9 инхибиторите са лекарства от ново поколение за контрол на холестерола. Те помагат за елиминиране на излишните мазнини в кръвта от тялото. За разлика от статините (най-често използваните медикаменти срещу високи липиди), които се прилагат перорално, PCSK9 инхибиторите се прилагат инжекционно. Именно това е основната пречка пред използването им.

Стамлер и екипът му премахват това неудобство. Разработеното от тях лекарство се прилага перорално. „Това е медикамент, който атакува ензима PCSK9 по нов начин“, посочва изследователят.

В своето проучване Стамлер и колегите му доказват, че азотният оксид може да инхибира PCSK9 и така да понижава холестерола

Само вмъкваме, че азотният оксид е естествена молекула в тялото. Тя разширява кръвоносните съдове и по този начин способства за предотвратяване на сърдечно-съдови инциденти.

Разработеното от изследователите лекарство е на базата на азотен оксид. Азотният оксид инхибира PCSK9 и намалява нивото на холестерол в кръвта на изследваните гризачи с цели 70%!

Тепърва предстои да се разбере дали посоченото лекарство за липиди е толкова ефективно при хора

Добрата новина е, че за контрол на холестерола всеки у нас може да разчита на Липибор / Lipibor®. Това е изцяло природен продукт, доказал действието си през годините. Формулата съдържа 3 клинично изпитани съставки – Поликозанол (Policosanol) 10 mg, Ниацин (Niacin) 10 mg и Бета-глюкан (Beta-glucan) 300 mg. Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Приеман редовно по 1 капсула дневно по време на вечеря или преди лягане, продуктът регулира холестеролните нива. Понижава „лошия“ LDL холестерол и повишава „добрия“ HDL холестерол. Предпазва от атеросклероза и свързаните с нея усложнения за здравето.

Приемът е безопасен дори за диабетици, хора с понижена чернодробна функция и такива на преклонна възраст. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

Продуктът се предлага в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от всяка точка на страната и по всяко време от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Споделяне