диета за отслабване

Кога намаляването на теглото повишава холестерола?

Около 2/3 от количеството холестерол в кръвта се синтезира в черния дроб и само 1/3 е резултат от постъпването на липидите с храната. Въпреки това типът на приеманата храна има огромно влияние върху холестерола. При редовен прием на храни, богати на наситени и трансмазнини нивата на холестерол в кръвта стават опасно високи. Същият ефект обаче може да се наблюдава и при спазването на ниско-мазнинна диета за намаляване на теглото.

Независимо че се препоръчва като първостепенна мярка за контролиране на холестерола, намаляването на теглото би трябвало да се комбинира с прием на продукти, които допълнително помагат за нормализиране на кръвния липиден профил. Ще разгледаме по-подробно връзката между отслабването и риска от повишаване на холестерола и ще посочим именно един такъв продукт, който специалистите препоръчват за овладяване на висок холестерол.

Намаляване на теглото, но повишаване на холестерола – защо?

Намаляване на теглото се постига, когато изразходваната енергия е повече от постъпилата във вид на калории с храната. Това стимулира организма да топи мастните си депа, служещи като енергиен склад. Тази особеност има същият ефект, както приемът на мазни храни. Освободените при топенето на мастните запаси липиди преминават в кръвта, за да се транспортират за разграждане. Така намаляването на теглото пряко води до хиперлипидемия и повишаване на липидния профил, включително на холестерола.

Намаляване на теглото с 10 кг води до освобождаване на липиди в кръвта, съответстващи на около 35 хиляди килокалории. Макар и не наведнъж този продължителен приток на масти води до трайно повишаване на холестерола. Наред с това може да се появят и други опасни последствия като повишаване на кръвното налягане, инсулинова резистентност и др. Това са само потенциални рискове, но вероятността от появата им е факт и не бива да се пренебрегва. За редуциране на риска специалистите дават няколко препоръки, които да се комбинират с диетата за намаляване на теглото.

Превенция на високия холестерол не само при намаляване на теглото

Това са универсални препоръки, към които всеки човек с висок холестерол би следвало да се придържа за по-успешна борба с хиперлипидемията.

За постигане на контрол върху холестерола в кръвта се препоръчва:

  • редовна физическа активност
  • рационално хранене
  • прием на комбинирани продукти, които едновременно понижават лошия холестерол и повишават добрия

Подходящ продукт за превенция на проблемите с липидния профил на кръвта е Липибор / Lipibor®. Той се превръща в първи избор на специалистите благодарение на комплексния си състав – съдържа поликозанол, ниацин и бета глюкан. Липибор е подходящ за прием и от диабетици, хора на преклонна възраст и др. Ползите от няколкоседмичния прием на Липибор за намаляване холестерола са доказани, както и дългосрочният ефект за поддържане на безопасен липиден профил.

 

borola
Споделяне