заместител на статините

Заместител на статините – нещо ново на хоризонта!

Ново проучване предлага заместител на статините за хора, които имат непоносимост към тези понижаващи холестерола медикаменти. Според изследователите след прием на бемпедова киселина се наблюдава спад в инцидентите от сърдечно-съдов характер. Бемпедовата киселина е инхибитор на аденозин трифосфат-цитрат лиаза и действа чрез предотвратяване синтеза на холестерол в черния дроб. Експериментът проследява действието на бемпедовата киселина при пациенти, които имат непоносимост към статини и не са преживявали сърдечно-съдов инцидент, като инфаркт или инсулт. Въпреки обнадеждаващите резултатите, са необходими още изследвания по темата.

Повече за проучването

Резултатите показват, че бемпедовата киселина намалява нивата на липопротеините с ниска плътност или „лошия“ холестерол с около 21% (30,2 mg/dL). Рандомизираното клинично проучване включва 13 970 пациенти с непоносимост към статини. 4 206 от участниците не са преживявали сърдечно-съдов инцидент. Средната възраст на участниците е 68 години. 59% от пациентите са жени, а 66% са с диабет.

Резултатите показват, че бемпедовата киселина намалява значително както системното възпаление (измерено чрез високочувствителен С-реактивен протеин), така и LDL холестерола. Това води до благоприятно понижаване на сърдечно-съдовия риск при пациентите. Изследователите уточняват, че не заклеймяват терапията за превенция и овладяване на висок холестерол със статини, а предлагат алтернатива за пациентите, които имат непоносимост към тази група медикаменти.

Профилът на безопасност на бемпедовата киселина като цяло е висок. Но трябва да се има предвид, че е възможно лекарството да повиши нивата на пикочна киселина. Това прави бемпедовата киселина неподходящ избор при пациенти с подагра. Има риск и от повишаване на чернодробните ензими, понякога свързано с образуване на камъни в жлъчката.

Препоръки за пациентите с непоносимост към статини

Статините вероятно ще останат основен подход за намаляване на лошия холестерол и сърдечно-съдовия риск. Но пациентите, които не могат да приемат медикаменти от тази група, е редно да се консултират със специалист за алтернативните лечения. Не бива да се подценява ефекта от положителните промени в начина на живот за регулиране на холестерола и понижаване на сърдечно-съдовия риск. Балансираното хранене, ежедневното движение и отказа от вредни навици, като тютюнопушене, са в основата на всяка терапия срещу висок холестерол.

Природен заместител на статините – нещо достъпно у нас

Липибор / Lipibor® е продукт, вдъхновен от природата, предназначен специално за пациентите с висок холестерол. Съставките са подбрани така, че да понижават „лошия“ LDL холестерол и да повишават „добрия“ HDL холестерол.
Една капсула комбинира висококачествени стандартизирани екстракти на:

Продуктът е напълно безопасен. Няма данни за странични ефекти. Има отлична поносимост. Може да се приема от диабетици, хора на преклонна възраст и при понижена чернодробна функция. Усилва резултатите от промяната в начина на живот и хранене. Препоръчителната начална доза е 1 капсула по време на вечеря или преди лягане. Предлага се в аптеките у нас и онлайн в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Споделяне